Afbeelding

Jeugdige joyriders schieten Schijndelse sloot in

Column 26 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Mijn neef Niko uit Vortum Mullem heeft een rotjaar achter de rug. Het begon met de diefstal van zijn auto. “Ongelofelijk dat de dief hem wél gestart kreeg”. Daarna liep zijn huwelijk op de klippen. “Mark geloof me, ze was NIET te vertrouwen. Ze kwam op de meest onaangekondigde momenten binnen …als ik vreemd ging.” Toen werd Niko gearresteerd. Het gebeurde bij de balie van de Veghelse bloedbank. Hij kwam bloed geven maar de dienstdoende verpleegkundige wilde perse weten van wie het bloed was … dat in de fles zat onder zijn arm. En als klap op de vuurpijl werd net voor nieuwjaar zijn tijdelijke contract bij de sociale dienst niet verlengd. Kon hij de dag erop toch weer naar zijn werk. Hij wil nou fietsenmaker worden en zoekt nog wat goede investeerders en een mooi pandje in Boxmeer. Plus een diploma. De lucht voor de fietsbanden heeft hij al. “Of nee, ik ga asbest en spijkers verhuren. Gat in de markt!” Niko geeft niet op. “Kijk’s naar de Eifeltoren, hoe lang staat die nou al overeind? Meer dan 100 jaar. En ze hebben nog steeds geen olie gevonden. Maar iedere mislukking leidt uiteindelijk tot succes.” En dat klopt. Als je bankoverval mislukt, word je meestal met succes voor jaren opgesloten.

Jongeren kunnen nog een boel van Niko leren. Want praat me niet van de jeugd van tegenwoordig. Die willen namelijk … helemaal niks. Ja, comazuipen en de iPhone 4s. En hebben ze die, dan willen ze de iPad CX, want geef ze één middelvinger en ze pakken de hele hand. Ondankbare honden, dat zijn het! Is er ook maar één Brabants kind dat met de foto’s van zijn ouders in zijn portemonnee loopt? Mooi niet, dus. Wat me vooral tegenstaat is de vanzelfsprekendheid. “Natuurlijk krijg ik alles! Moet ik daar nog wat voor doen dan?”

Uitzonderingen bevestigen de regel. In Schijndel reden afgelopen week drie meisjes van 11, 13 en 14 een sloot in. Ze waren na een slaapfeestje nogal overmoedig de auto van pappa ingestapt en een ommetje gaan maken. Bij het keren ging het mis. Ja, je kunt zeggen wat je wil, maar hier kunnen veel jongeren nog wat van leren: Zo’n rijbewijs krijg je straks niet vanzelf. Daar moet je wel voor oefenen.
En zo is het. Durf te dromen … maar blijf wel wakker.

Een uitzonderlijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant