Afbeelding

‘Wél historische achtergrond pand Kerkstraat'

Centrum 39 keer gelezen
UDEN – De SP stelt een groot vraagteken bij de geplande sloop van één van de panden die in het Udense centrum gesloopt gaan worden omdat het mogelijk wél een historische achtergrond heeft. “Dit pand op de hoek van de Kerk-/Marktstraat heeft in 1944 dienst gedaan als commandopost tijdens de bevrijding in WOII”, Zo stelt John-Pierre van Deursen van de SP.

[image=201353]

“In de raadsvergadering van 22 december 2011 heeft de raad besloten om uw plannen te steunen m.b.t. de sloop van de winkelpanden in de Kerkstraat. U gaf in deze vergadering aan dat het geen historische panden betrof. Het argument om nu te slopen is vooral de te behalen tijdswinst bij een eventueel pro-ject dat uitgevoerd gaat worden op deze locatie. Marktpartijen moeten nog interesse tonen en plannen voor ontwikkeling gaan maken.
Nieuwe informatie leert ons dat één van de panden mogelijk wel een historische achtergrond heeft. Dit pand op de hoek van de Kerk-/Marktstraat heeft in 1944 dienst gedaan als commandopost tijdens de bevrijding in WOII.
Een historische achtergrond geeft een object een meerwaarde in de markt. Het toeval wil dat de compagnie die deze post bemande model heeft gestaan voor de serie “Band of Brothers”. Dit feit kan het object waardevoller maken voor een ontwikkelaar die gebruik wil maken van deze historische achtergrond.”

[image=201354]

De SP wil stel daarom enkele vragen aan het college:
“- Is de informatie correct dat het pand op de hoek Kerk-/Marktstraat dienst heeft gedaan als comman-dopost in WOII en in gebruik was door de compagnie waarop later de tv-serie “Band of Brothers” is gebaseerd?
- Heeft u onderzocht of er marktpartijen zijn die gebruik willen maken van dit historisch feit in eventuele ontwikkelingen op deze locatie? Zo ja, wat was de uitkomst? Zo nee, waarom niet?
- Heeft u marktpartijen actief op de hoogte gebracht van de geschiedenis van het betreffende pand?
- Heeft u advies ingewonnen over historische waarde van deze panden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was het advies?
- Kunt u de sloop van het betreffende pand op de hoek Kerk-/Marktstraat uitstellen totdat u antwoorden kunt geven op bovenstaande vragen? Zo nee, waarom niet?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant