Afbeelding

Pand Kerkstraat in 'Band of Brothers'

Centrum 363 keer gelezen
UDEN - De Easy Compagnie van Dick Winters, wereldberoemd sinds de tv-serie ‘Band of Brothers’, had ook in Uden enkele hachelijke momenten. Het gebeurde op 22 september 1944, de dag die later als ‘zwarte vrijdag’ de geschiedenis in zou gaan. In het boek ‘Band of Brothers van Stephen E. Ambrose zijn dan ook enkele pagina’s aan Uden gewijd en ook het pand dat nu gesloopt dreigt te worden, is beschreven:

‘In een winkel bij de wegkruising in het zuiden van het dorp richtte Winters een commandopost in. De eigenaars van de winkel, de familie van Oer, die er ook woonden, heetten de Amerikanen welkom en trokken daarna de kelder in. Winters liet zijn mannen het meubilair en de vloerkleden aan de kant schuiven. Hij bereidde zich voor om zich te verdedigen bij een enventuele aanval. Zijn plan was om vanuit de ramen op de tweede verdieping kneedbommen en molotovs naar de Duitse tanks te gooien – tankbestrijding Russische stijl.’

“Dat was op de hoek Kerkstraat - Markstraat/ Pastoor Spieringsstraat”, stelt Antoon Verbakel die het Udense hoofdstuk van Band of Brothers is doorgespit. “Het droeg huisnummer A.216. De Wed. J.W. van Oers bewoonde het pand en dreef hierin een slijterij en een levensmiddelenzaak.”

[image=162954]

Historische achtergrond
Uden was onderdeel van ‘de corridor’, ook wel bekend als, Hell’s Highway, de route die Britse tanks vanaf 17 september 1944 volgden richting de brug van Arnhem, de brug die ‘te ver’ zou zijn. Op filmpje is de doorkomst te zien in Uden op 19 september gefilmd in de bocht bij het pand dat diverse keren zichtbaar is.
Easy Compagnie was onderdeel van de 101st Airborne Division, die per parachute in Veghel waren geland. De compagnie werd op 22 september naar Uden gestuurd, want Uden was nog niet bezet en dreigde aangevallen te worden door Duitse tanks. Als Uden zou vallen, zou de verbindingsader naar de Britse paratroepers in Arnhem geblokkeerd worden.
Toen kapitein Winters rond 11 uur in Uden aankwam, klom hij in de Petruskerk. Vanuit de klokkentoren zag hij als eerste dat Duitse tanks de zo belangrijke weg tussen Uden en Veghel bij ’t Duifhuis afsneden en ook hoe een Duitse patrouille hun kant opkwam. Hij rende de trap af, verzamelde zijn peloton en zei: “Mannen, er is niets om opgewonden over te worden. De situatie is normaal: we zijn omsingeld.”

[image=162953]

Met slechts 130 soldaten moest (toen nog) kapitein Winters Uden verdedigen. De mannen van Easy Compagnie vuurden vanuit verschillende posities, zetten boobytraps en maakten een felle tegenaanval. De Duitsers raakten hierdoor overtuigd dat Uden sterk verdedigd werd en ze richtten hun aanval op de bruggen in Veghel.
Vanuit de Petruskerk kon kapitein Winters de aanval op Veghel zien, totdat hij zelf beschoten werd door een Duitse sluipschutter. De kogel miste Dick Winters, maar raakte wel een klok die daardoor hard klonk. De kapitein vloog de trap af: “Ik geloof niet dat onze voeten de treden meer dan twee of drie keer aanraakten.”
Op de hoek van de Kerkstraat en de Marktstraat, in de slijterij van de weduwe Van Oers richtte kapitein Winters een commandopost in.

[image=162952]

Tante Pietje
Dick Winters is ook nog in ‘het huis dokter Grimbergen’ geweest. Hij had opdracht gegeven dat daar een Britse tank de weg moest versperren. De tank stond er, maar de soldaten waren weg. Winters vond de tankcommandant in een grote luxueus gemeubileerde huiskamer. “Wat ik toen zag, maakte me sprakeloos”, herinnerde Winters zich later: “Op de grond, voor een groot open haardvuur, zaten een mooi Nederlands meisje en de luitenant samen gebakken eieren te eten.” Het meisje glimlachte en de luitenant keek over zijn schouder en vroeg: ‘Staat mijn tank er nog?’. Furieus was Winters die de andere soldaten slapend aan de bar vond van Café van Eldonk, wat nu Tante Pietje is.
Uden werd die avond en nacht gelukkig niet meer aangevallen, maar wel bleef de corridor meer dan een dag geblokkeerd. Operatie Market Garden had door de Duitse doorbraak bij ’t Duifhuis een onoverkoombare vertraging opgelopen.

[image=162956]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant