Afbeelding

'Ik word hier zo enthousiast van!'

Algemeen 32 keer gelezen
UDEN – Ze lopen over van enthousiasme: Marian van der Vliet (62) en Annemie de Bekker (68). Elke donderdagmiddag organiseren zij een hobbyclub-middag in wijkcentrum De Balans.

[image=201322]

Terwijl Annemie de eerste vrouwen ontvangt die met hobbykistjes binnen komen wandelen, vertelt Marian over de middagen. “Deze middag is 13 jaar geleden opgestart door de Flatraad en werd geleid door twee vrouwen. Toen zij 75 werden, zijn ze daar mee gestopt en hebben ze mij gevraagd het over te nemen.” vertelt ze. “Ik was wel op zoek naar vrijwilligers werk, maar mijn eerste reactie was toen ‘Nee, echt niet! Ik heb het veel te druk!’. Toendertijd was ik nog druk met mijn moeder. Maar toen zij weg viel heb ik erover nagedacht en heb ik ‘ja’ gezegd. Annemie heb ik er zelf bij gehaald, we doen dit nu 3 jaar zelfstandig.” Elke middag komen er tussen de 30 en 40 mensen langs. In het begin waren dat er soms zelfs 50, toen zaten er ook kaartclubjes in de zaal.
Maar het organiseren van de hobbyclub neemt heel wat meer tijd in beslag dan alleen de donderdagmiddag. De hele week is Marian al bezig met het zoeken van voorbeelden op internet voor wenskaarten die ze kunnen maken. Van die voorbeelden maakt ze pakketjes met daarin een kaart en de benodigde materialen. “Die pakketjes kunnen de mensen voor 0,75 euro kopen, de voorbeelden staan hier op tafel. Maar ze hoeven natuurlijk geen kaarten te maken. Veel mensen zijn ook bezig met andere dingen: met kralen of met breien.”
Vandaag is een speciale middag, want iedereen wordt namelijk getrakteerd op oliebollen. “Ze staat al vanaf vanochtend te bakken!” zegt Annemie. “Ik ben zelfs creatief met oliebollen!” lacht Marian, “Er zitten anderhalve kilo rozijnen en heel veel goudreinetten in.” Samen met Annemie loopt ze met schalen langs de tafels. Annemie probeert iedereen te verleiden nog een tweede of een derde te nemen. En het mag gezegd worden, de oliebollen zijn overheerlijk.
De meeste vrouwen die op de middagen af komen, komen voor de combinatie van het hobbyen en de gezelligheid. De vrouwen komen daarvoor uit alle delen van Uden speciaal naar De Balans. Zo ook Adrie Klerks. “Deze middag is leuk. Het is gezellig en je doet hier steeds weer nieuwe ideeën op. Ik ben hier terecht gekomen op aanraden van iemand anders. En nu doe ik ook af en toe vrijwilligerswerk achter de bar.”
Volgens Annemie en Marian zijn het vooral de wat oudere vrouwen die langskomen. “Wethouder Günal zei laatst dat er zo weinig te doen is voor ouderen, nou, dan moet ze hen hier maar eens heen sturen!”
Voor de deelname aan de middag wordt 1 euro entree gevraagd, die euro’s gaan in de pot. “Daarvan betalen we de zaal. En met dingen als Pasen, Kerst en Oud en Nieuw doen we er leuke dingen van. Met Sinterklaas kregen ze bijvoorbeeld allemaal een cadeautje! En vandaag zijn er dus oliebollen gebakken.”
De hobbyclub komt elke donderdagmiddag om 13.30 uur bij elkaar in wijkcentrum De Balans (Beatrixhof, Uden). Niemand hoeft zich aan te melden, iedereen mag binnen komen lopen. De kosten zijn 1 euro voor de entree en 0,75 euro voor het kaartenpakketje. Maar zelf hobbyspullen meenemen mag natuurlijk ook. “Het gaat vooral om het hobbyen en gezellig bij elkaar zijn.”

[image=201324]

[image=201320]

[image=201321]

[image=201325]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant