Afbeelding

'Uden sloopt Band of Brothers-gebouw'

Centrum 99 keer gelezen
UDEN – Het Udense college van B&W erkent dat het pand op de hoek van de Kerkstraat en de Marktstraat een commandopost was tijdens operatie Market Garden, maar het zal toch op korte termijn gesloopt worden om plaats te maken voor het uitbreidingsplan van het Udense winkelcentrum.

[image=201790]

"Op basis van informatie vanaf het internet lijkt het inderdaad juist dat een deel van de 101ste compagnie rond 19 september 1944 één of enkele nachten in dit pand een commandopost heeft gehad tijdens operatie Market Garden", antwoordt het college op de vragen van de SP. "Tijdens deze (niet geslaagde) operatie hebben in Uden schijnbaar geen gevechten plaatsgevonden."
Het college stelt dat het niet op de hoogte was van de historische waarde, ondanks het inwinnen van informatie bij welstand, heemkundekring en monumentencommissie Brabant. “Hierbij is nooit melding gemaakt van deze achtergrond.”
En dus ging het Udense bestuur, naar nu blijkt, voortvarend aan de slag met het ontwikkelen van centrum west en het plan met daarin de komst van H&M en V&D. "Het pand kan niet behouden blijven indien dit plan gerealiseerd wordt.”

Lees ook Pownews

[image=201741]

[image=201789]

[image=201353]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant