Afbeelding

Van Rossem laat docenten lachen

Onderwijs 45 keer gelezen
UDEN – Maarten van Rossem was woensdagmiddag gastspreker tijdens de conferentie over internationalisering in het onderwijs die door het Udens College werd gehouden voor leerkrachten van havo-vwo. De titel van de lezing van Maarten van Rossem was: Europees burgerschap, een fictie?? Maar het duurde even voordat hij daar aan toe kwam. “Je dwaalt zo gemakkelijk af, het duurt dus nog wel even.”

[image=202068]

De grote kantine van de bovenbouw van havo/vwo was bezet door docenten uit het hele land. Ze vermaakten zich uitstekend met het verhaal van Prof. Dr. Maarten van Rossem die op de zijn bekende manier op het podium stond. Vorig jaar was het een probeersel in Paradiso in Amsterdam, plus een avond in de schouwburg van Utrecht. In december was het optreden van historicus Maarten van Rossem te zien in theater DeLaMar in Amsterdam. Drie avonden waren binnen de kortste keren uitverkocht. Een buitenkansje dus voor de docenten om Van Rossem met zijn conference ‘Elke randdebiel weet dat dit gelul is’ in Uden te kunnen meemaken. Hij had het begin van zijn verhaal toegespitst op internationalisering en vroeg zijn gehoor om aan te geven wanneer ‘wij’ons nou het meest Nederlander voelen. In het buitenland dus. Van Rossem voelt zich in Amerika vooral Europaan. “Ik heb er alle steden lief.” Waarop hij anekdotes vertelt over zijn wandelingen door Rome bijvoorbeeld. “Waar in die smalle straatjes iedereen vette worsten loopt te eten. In het Pantheon staat een Duitser naast me die omhoog kijkt en zegt ‘Es gibt ein Loch’. Die Duitsers zijn kiene lui.” Volgens de professor komt de Nederlander het dichtst bij zijn identiteit met Koninginnedag en voetbal. “Dan zit de Nederlander als een infantiel met een oranje klomp op zijn hoofd en een krat lauw pils voor de tv. En Koninginnedag is al even verschrikkelijk.”
Van Rossem kwam op uitnodiging van AEDE-NL, de vrijwilligersorganisatie die internationalisering in het onderwijs stimuleert en 25 jaar bestaat.
[image=202069]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant