Afbeelding

Bliksem treft Awacs-vliegtuig boven Mariaheide

Column 61 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

“Tussen Veghel en Den Bosch straks 100 kilometer”. Wat een bizarre krantenkop was dát, van de week. Ik wist niet beter dan dat die afstand hooguit 16 kilometer was, maar over een paar jaar zou dat dus ineens 100 kilometer worden. Ruim 6 maal langer! Terwijl de problemen steeds dichter bij komen, wordt de afstand tussen mensen dus alleen maar groter, zo dacht ik te begrijpen. Maar gelukkig, bij nader inzien bleek het over de snelheid op de N270 te gaan. Oeps, neem me niet kanaaldijk. Ik had al bijna een tweedehandse F-16 besteld. Die krengen moeten er toch uit, daar in Volkel. Niet dat ik zelf zo’n enorme vliegtuig-fan ben. Nee joh, vliegen is voor mij niet meer dan “vallen zonder de aarde te raken”. Ik snap ook niet hoe het mogelijk is dat zo’n ding in de lucht blijft hangen, zonder dat zijn vleugels op en neer gaan. En waarom krijg je als passagier wél een zwemvest, maar géén parachute?
Op Schiphol hadden we laatst vertraging. Ons toestel stond al ruim een uur op de startbaan. Op mijn vraag waarom, antwoordde de stewardess dat de piloot tijdens het opstarten een vreemd geluid had gehoord in de rechtermotor. En het duurde gewoon een poosje … voor ze een nieuwe piloot hadden gevonden.

Over vliegtuigen gesproken, ik las in diezelfde krant dat drie weken geleden Volkelse F-16’s zijn ingezet om in het dorpje Zeeland een dief op te sporen. Dat moet ook wat geweest zijn voor die piloot! De ene dag bombardeer je een trainingskamp van de Taliban en de volgende dag vlieg je boven ’t Oventje op zoek naar een mevrouw die vergat af te rekenen bij de Spar, want over zoiets zal het wel zijn gegaan, vrees ik.

Ook van het laatste vliegbericht stond ik behoorlijk te kijken: Boven Mariaheide werd namelijk afgelopen maandag een Awacs-vliegtuig getroffen door de bliksem. Normaal zijn het twee vliegen in één klap, maar in dit geval vloog er dus maar ééntje. De Mariaheidenen, die vanaf de omleiding van de A50 in 2006, geen enkel geluid meer hadden gehoord, waren in één klap wakker. De protestborden tegen de geluidsoverlast werden weer uit de schuur gehaald, en terwijl ook de allang verjaarde stopverf tevoorschijn kwam (ter reparatie van ruit en trommelvlies), vloog het betreffende radarvliegtuig onverstoord verder. Waarschijnlijk op zoek naar een zakkenroller. Want, al is de crimineel nog zo snel, een vliegtuig achterhaalt hem wel.

Een bevlogen weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant