Afbeelding

Adema bang voor verdwijnen politiebureau

Politiek 16 keer gelezen
VEGHEL – Burgemeester Ina Adema zegt de ontwikkelingen rondom één nationaal politiekorps nauwlettend in de gaten te gaan houden. Een van de gevolgen van het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten zou zijn, dat het beheer bij burgemeesters weggehaald wordt en onder zijn hoede komt te vallen.

[image=202921]

Als het aan minister Opstelten lag, was er vanaf 1 januari één nationaal politiekorps geweest. Eén korps zou tot betere samenwerking moeten leiden en tot minder bureaucratie. De Eerste Kamer kreeg het wetsvoorstel echter niet op tijd rond. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan de gemeenteraad actief op de hoogte te houden van de actieve stand van zaken. Reden hiervoor zijn de gevolgen die de wet met zich meebrengen.
“De consequentie van een nationale politie is dat het basisteam groter wordt”, legt Ina Adema uit, “het district Veghel-Boekel komt te verdwijnen. Wij worden politie Brabant-Oost.” Opstelten krijgt als minister het beheer van de politie in handen. Daarom zijn er geen korpsbeheerders meer nodig, een rol die burgemeesters nu nog vervullen. “Dit is qua zeggenschap een grote wijziging. Dan hebben we het over beheer van de pen en het potlood, maar ook over gebouwen.” Het baart Adema dan ook zorgen dat er een kans is dat het politiebureau in Veghel gaat verdwijnen. “In de praktijk moeten we nog zien dat dit allemaal gerealiseerd wordt, maar het zou kunnen betekenen dat de ‘baas’ van de politie straks niet meer hier tegenover zit. Dat gaan we dus niet zonder slag of stoot accepteren.”
Een voordeel van de nieuwe plannen is er voor Veghel ook. “Per vijfduizend mensen moet er één wijkagent zijn, dat zou betekenen dat wij er in Veghel een aantal bij moeten krijgen. Ook krijgt de wijkagent dan een grotere rol”, vertelt Adema. “Er staat nog niets zwart op wit, dus we moeten nog maar zien wat er in de praktijk uit komt”, benadrukt ze nog maar eens.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant