Afbeelding

Vuurwerk verwacht voor eerste raad Boxmeer

Column 49 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Vorige week had ik wintertenen, nu zelfs sneeuwballen. Om mijn huis warmer te krijgen, heb ik net de koelkast opengezet. Het is barkoud … dus hét moment om me op glad ijs te begeven: Ik ga het namelijk hebben over de kleine podia in onze regio. Nee, dus niet over het Udense Markant, al zou ik wel wat kwijt willen over het vertrek van kapitein Van Geenhuizen uit het licht kapseizende cruiseschip “Wacosta, Heven Group Unlimited?”. Nou moet de achtergebleven postbode Prinssen het helemaal alleen doen, terwijl hij dit jaar slechts één culturele boeking op zijn naam had staan en dat was de aambei bevorderende nieuwjaarshow. (Auw, daar slaat mijn schaats al dubbel!)

Nee, daarover heb ik het dus niet. (Gelukkig, net niet gevallen … nou eerst wat rustige slagen maken, Mark). Ik wil het even hebben over de kleintjes. Je kent ze wel: het Boekelse Nia Domo, het Wapen van Wanrooij, het Zijtaartse Klooster … en ik kan met deze lijst doorgaan tot aan de advertentie voor het voorverpakte eetbare ondergoed van Marlies Dekkers, op de volgende bladzijde. (Ho ho, niet teveel naar buiten schaatsen. Hou ‘m recht!) Door steeds minder commerciële verhuringen en een teruglopend verenigingsleven staat het water dit soort zaaltjes aan de lippen, maar de gemeenten houden, met de warmte van een kapotte magnetron, de hand op de knip. “Iedereen moet inleveren dus ook cultuur!”. In de Volkelse Schakel zijn de vaste uitbaters er al uitgeknikkerd, in Beugen is nieuwbouw uitgesteld, bij Het Wapen van Reek is dreigende sluiting inmiddels een jaarlijks ritueel en in de Horst in Venhorst vechten ze mekaar zélf al de tent uit, al zou ik daar graag weer ’s optreden. (Bah, slijm op de baan! Slalom er omheen.)

Ik schrijf dit de dag voor de Boxmeerse raadsvergadering waar niet alleen zal worden gesproken over het Beugense gemeenschapshuis maar ook over De Weijer. Oké, over die kleintjes valt te discussiëren, (oei, van rechts komt nou een dikke dame aangegleden …) maar Boxmeer telt nondejuu 17.000 inwoners! Dat is echt geen durpke meer. Met de Weijer hebben ze gaddakkus een theater met prima techniek én programmering én publiek. Vraag: (het reusachtige vrouwmens wankelt … ) Gaan de Boxmeerse bestuurders daar echt de stekker uittrekken? Gaan ze de theaterliefhebbers echt allemaal de A73 opduwen richting Cuijk? (De dame kantelt nou achterwaarts het ijs op). Ik bedoel: is Boxmeer door de crisis niet alleen haar geld maar ook haar verstand kwijt geraakt? (Shit, ik kan niet meer remmen en duik voorover het wak in … blub).

Veel ijspret gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant