Afbeelding

Windkracht 6 blaast door Jan Bluyssen

Onderwijs 41 keer gelezen
UDEN – “Wat mag een dirigent beslist niet doen?”, vroeg muziekdocent Ben Kuppeveld aan de leerlingen. “Met het stokje in iemands oog prikken!”, riep een van de enthousiaste leerlingen uit groep 5 van basisschool Jan Bluyssen. Goed, het was niet het antwoord waar Ben op doelde, maar het geeft wél de sfeer aan, dinsdagavond in de Udense basisschool. Daar werd namelijk muziekproject Windkracht 6 afgerond.

[image=203902]

Windkracht 6 was in dit verband een samenwerkingsproject tussen Harmonie De Eendracht uit Uden, MiK Kunsteducatie (voorheen CKVU) en basisschool Jan Bluyssen. Het project heeft als doel kinderen voor muziek te enthousiasmeren. En dat lukte. In vijf lessen in de voorbije weken leerden de kinderen van alles, vooral over blaasmuziek en slagwerk en al wat ze geleerd hadden, lieten ze dinsdag horen en zien aan ouders en andere belangstellenden. De leerlingen speelden zelf twee nummers en haakte zelfs aan bij de Harmonie. En dat misschien niet alles even professioneel klonk, drukte de pret geenszins. En bovendien, volgens meneer Ben: “Valse noten bestaan niet.”

[image=203900]

De aanwezigen kregen niet alleen een muzikale traktatie; zij weten sinds dinsdag ook wat de rol van de dirigent is, hoe muziek perfect op bepaalde sferen aansluit, wat ritme is en hoe moeilijk het blazen op een klarinet, trompet of ander instrument eigenlijk is. Al met al was groepsleerkracht Corine Baten dik tevreden. “Apetrots ben ik, het was schitterend. Het mooie van de lessen was dat kinderen echt met de instrumenten aan de slag mochten. Ze mochten ze aanraken, bespelen, maar ze hebben óók respect voor muziekinstrumenten geleerd.” Ook leerling Selin Tuncer (9) toonde zich enthousiast. “Van tevoren wist ik niet veel van muziekinstrumenten. In de lessen heb ik bijvoorbeeld geleerd dat hoe kleiner een instrument is, des te korter de klank wordt.” Zelf speelde ze dinsdag haar favoriete instrument: de hoorn. “Trompet, daar kon ik geen bal van. Gelukkig kreeg ik mijn lievelingsinstrument. Ik vond het superleuk om te doen.”

[image=203901]

[image=203899]

[image=203898]

[image=203897]

[image=203896]

[image=203895]

[image=203894]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant