Afbeelding

Pieter de Vet winnaar Groowt Újes Dictee

Kunst en cultuur 37 keer gelezen
UDEN – Pieter de Vet is met slechts negen fouten de winnaar van het elfde Groowt Újes Dictee dat vrijdagavond gehouden werd in het gemeentehuis. De winnaar kreeg een verzilverd en gegraveerd pennenset uit handen van burgemeester Henk Hellegers en aangeboden door het Udens Weekblad. De veelal humoristische tien zinnen werden weer voorgelezen door ‘mister’ Chris van Haandel.

[image=204064]

Het was maar goed voor Pieter de Vet dat de jonge Geert van den Biggelaar na tot drie keer toe winnaar te zijn geweest, dit jaar niet meer mee mocht doen. Hij zou het dictee van 2012 namelijk wéér gewonnen hebben. Maar nu was hij een van de nakijkers.
Met maar een punt verschil waren er dit jaar twee tweede prijswinnaars, Leo Rijkers en Bernie Raaijmakers. De wisselbeker voor de winnende groep was dit jaar voor de 'cursisten' met een gemiddelde van 21,7 fouten. De andere groepen bestonden uit de Udenaren en dit jaar buurtverenigingen. Buurtschappen De Rakt en Hulstheuvel waren goed vertegenwoordigd. Andere buurten die mee deden waren ’t Veld, ’t Loo, ’t Zwembad, en Bedaf. Het gemiddelde van alle deelnemers was 28,3 fouten. Het maximale had 124 fouten kunnen zijn, want uit zoveel woorden bestond het dictee. ‘Ze kikt as ’n heks die wijwotter gedronke hi’ was de enige zin zonder allerlei moeilijke accenten. “We hebben het toppunt in fantasie gehad en zelden zoveel variaties op het Ujes. Maar we zijn ruimhartig geweest”, merkte de ‘mister’ op.
Drie weken lang hebben deelnemers van de cursus 'Újes Leere' geoefend. Vorig jaar is er ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een dialectpuzzelserie verschenen. Er waren zoveel enthousiaste reacties dat er besloten is ook dit jaar weer een nieuwe serie uit te brengen. Iedereen mocht hier aan meedoen. De winnaar was dit jaar Jozefien Dortmans en ze kreeg het boek 'Het Újes óp z’n Újes'.
Het dictee werd door veel publiek gevolgd en de reacties waren weer enthousiast. Daarom was Jan Klijweg blij dat deze avond, na het verdwijnen van de organiserende Volksuniversiteit, geadopteerd is door ‘zijn’ Udense bibliotheek. Hij ging er dan ook vanuit dat er een twaalfde aflevering in 2013 komt.

[image=204057]
[image=204058]
[image=204059]
[image=204060]
[image=204061]
[image=204062]
[image=204063]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant