Afbeelding

Fustenmatinee in Veghelse Sligro

Column 4 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Zigzag: de kortste afstand tussen twee café’s. Althans met carnaval dan. Mijn neef Niko uit Vortum Mullem kan daarover meepraten. Vorig jaar duurde zijn kroegentocht tussen het Osse café Kaatje en de Molen in Haps van carnavalsvrijdag tot ergens begin mei. Hij heeft bij ons op Slabroek ook nog een tijdje langs de weg gelegen. Toen een paard boven hem kwam staan, bralde Niko: “Tjuu, wah trekte gij een lang gezicht … is bij jou ook ’t bier op?” Amper nuchter belde hij bij me aan en zeurde net zolang tot ik hem meenam naar café ’t Tramstation in Nistelrode. “Kijk”, zei Niko op een vrouw bij de bar wijzend, “zij was 25 jaar geleden mijn vriendin”. Ongelofelijk toch? Die meid was dus al een kwart eeuw aan het vieren dat het uit was.

Dit jaar blijft Niko thuis. Dat concludeerde ik uit een foto in de krant van afgelopen maandag. Daarop zag ik hem namelijk op de parkeerplaats van de Veghelse Sligro een heel fust achterin zijn Simca Marina Combo laden. Voor thuis, neem ik aan. Dat bier stond daar klaar voor iedere prins uit onze regio. Speciaal voor die aanbieding had Niko zich diezelfde ochtend nog tot “Prins Nikolaas van de Zatladders” gekroond. Daarna is hij linea recta doorgereden naar de Volkelse kerk, alwaar de rij begon voor de Udense Emté. De actie “twee kratten Bavaria voor de prijs van één” bleek een redelijk succes. Of Niko zijn Combo, inclusief aanhanger en trolley, nog vol heeft gekregen, weet ik niet.

Wat is het verschil tussen Niko en een bonbon? Nou, in een bonbon zit niet altijd alcohol. Iedereen weet het, Niko is alcoholist, maar zelf ontkent hij dat met grote stelligheid. “Ik drink als ik alleen ben … of met andere mensen, anders nooit.” De laatste tijd drinkt hij telkens óm de twaalf pilsjes een glas wortelsap. Dat is goed voor zijn ogen zodat hij een mogelijke kater van verre ziet aankomen, zo beweert hij. Ik heb één keer geprobeerd om hem van de drank af te krijgen. “Bier maakt je dik, Niko.” Dat vond hij grote onzin. Volgens hem zit een bierbuik gewoon tussen je oren. Met “én het doodt je hersencellen!” gaf ik me nog niet gewonnen. “Dat klopt wél”, pareerde Niko toen, “maar alleen de zwakke broeders, dus de sterke cellen krijgen bij mij nou wat meer ruimte om uit te blinken. Bier verhoogt je IQ, Mark. Nog een pilske?”

Een zeer intelligent weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant