Afbeelding

Massaal protest van basisscholen in de regio

Column 17 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

“Ik ben van na de oorlog, en dat wil ik zo houden!” Deze tekst las ik 30 jaar geleden op een spandoek, tijdens de vredesdemonstratie in Amsterdam. Een beetje humor kan op zo’n moment geen kwaad. Ik hield zelf een heel smerig spandoek omhoog met de tekst “Wie want pies”. Of Minister-president Lubbers die grap later in Washington is gaan uitleggen, weet ik niet. Zo had eenieder weer een andere oneliner. Een Mokumse snackbarhouder stond met Hollandse kruiskroketten. Lachen! Waar ik me wel aan stoorde, was de leeftijd van degene die dat “ik ben van na de oorlog”spandoek omhoog hield. Het meisje in kwestie was namelijk niet ouder dan 3 jaar! Knap hè, om op die leeftijd al een foutloze tekst op een doek te kalken!? Ja hoor, ik was als baby ook al heel intelligent. Ik weet nog dat ik 2 jaar oud werd en dacht: “Jemig, nou verdubbelt mijn leeftijd in 1 jaar tijd, als ik zo doorga, ben ik over 6 jaar 118!”
Onzin natuurlijk. Niet zij, maar haar pacifistische pappa had die tekst geschreven. En dan maar hopen dat de NAVO zou vallen voor dat onschuldige meisje. Bah, wat oneerlijk! Het prulleke in kwestie wist van niks!

Hetzelfde ongemakkelijke gevoel bekroop me opnieuw bij het massale protest tegen de korting op het passend onderwijs, afgelopen dinsdag. De minister wil de zorg naar de basisscholen toesluizen zonder hen extra middelen te geven en zo dreigen de zorgleerlingen de dupe te worden van deze botte bezuiniging van 300 miljoen. Zelf had ik een andere plek gekozen voor het massale protest - in de Amsterdamse ArenA verlies je nou eenmaal altijd, hoe hard je als supporter ook zingt - maar het punt werd gemaakt. Ook de basisscholen in onze regio lieten zich niet onbetuigd, al werden hier wel weer de kindertjes zelf voor de actie-kar gespannen. Zo moesten leerlingen van de Veghelse Fransiscusschool 5 minuten lang de Minister terugfluiten – resultaat: 56 gescheurde trommelvliesjes - en in Oss werd het blauwbekkend grut in witte hemdjes gehesen onder het motto: “wij staan in ons hemd”. Tja, het zou me niet verbazen als er in Cuijk wat leerlingen de Maas in zijn geflikkerd met een spandoek: “Wij vallen tussen de wal en het schip”. Even voor de duidelijkheid: van mij mag de Minister die maatregel ook inslikken, als ze dan ook maar meteen een algemeen verbod op het gebruik van kinderen tijdens demonstraties uitvaardigt. Stop kinderarbeid NU!

Een actiebereid weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant