Afbeelding

Diepe buiging voor ‘Ridder’ Daphny

Sport 27 keer gelezen
ZEELAND – Ze nam afscheid na een glanzende wielercarrière. Vrijdagavond in zaal Ambianz stond het afscheid van Daphny van den Brand (33) centraal. Van de KNWU kreeg ze uit handen van Arthur Cremers de hoge onderscheiding: Lid van verdienste. Absoluut hoogtepunt was de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester mevrouw Willy Doorn-van der Houwen van Landerd spelde de geëmotioneerde decoranda de onderscheiding op.

Door: Peter Kuijpers

[image=209440][image=209427]

Ze stond zelf aan de ingang van de voormalige ‘Zaal Kobus’. Het was even wennen. Niet in het vol gekalkte wielertenue, maar een in een gracieuze zwarte avondjurk. Met een spontane blije lach en er waren klapzoenen voor alle binnenkomers. De koningin van het veldrijden straalde, samen met haar man Johan van de Ven was het haar avond. Een paar meter verder hingen alle tenues, foto’s en relikwieën uit haar carrière waaronder haar beste maatje: de fiets.
De avond liep soepel in elkaar. De genodigden waren in groten getale naar zaal Ambianz gekomen. Veel coryfeeën uit de wielerwereld ook uit België. Onder anderen Bart Brentjens, Guus Bierings en Rein Groenendaal stonden in het publiek. Als gasten voor het latere panel waren Gert Jakobs, Richard Groenendaal en Leontien van Moorsel prominent aanwezig. Burgemeester mevrouw Willy Doorn-van der Houwen gaf een leuke beschrijving van de rijke carrière van Daphny van den Brand. Als absoluut hoogtepunt het wereldkampioenschap in 2003. Daarvoor wist KNWU bestuurslid Arthur Cremers te melden dat de onderscheiding: lid van verdienste van KNWU, een select gezelschap was. Onder anderen Joop Zoetemelk en de overleden Gerrie Kneteman kregen eerder deze onderscheiding.

[image=209429]

De nieuwe ‘Ridder’ Daphny zelf was beduusd. “Ik wist hier echt niets van. Mijn hele familie inclusief mijn man Johan van de Ven wisten hier van. Dit is een grote eer waar ik heel erg trots op ben.” Het zwarte gat wat door ‘stoppers’ vaak wordt gevreesd, is niet iets waar ze zich met bezig houdt. “Ik stop ook niet helemaal. Ik ga echt nog wel trainen. We geven wieler- en mountainbikeclinics, daar kan ik het toch niet maken dat ze me eraf fietsen.” In de hulde werden ook de ouders van Daphny van den Brand en haar man Johan van de Ven betrokken met een mooie bloementuil. Mooie discussies aan de paneltafel met Leontien van Moorsel, Daphny van den Brand, Richard Groenendaal en Gert Jakobs. Laatste stal de show met een mals verhaal over zijn dubbele beenbreuk onlangs in de aanloop naar de gecancelde Elfstedentocht. De avond duurde nog tot in de late uurtjes. Geen ramp want Daphny mocht zaterdag uitslapen, iets wat haar in jaren niet was overkomen.

[image=209428][image=209426][image=209430][image=209431][image=209432][image=209425][image=209423][image=209422][image=209421][image=209420][image=209419][image=209418][image=209433]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant