Afbeelding

Boxmeer krijgt er twee koopzondagen bij

Column 5 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Amper een maand geleden was het nog hartje winter. Hadden we bijna een Elfstedentocht gehad. Stonden we langs de ijsbaan met een kettingzaag worstenbroodjes te snijden. En met een vlammenwerper ice thee te ontdooien. Maar moet je nou ’s zien: het is verdulleme 20 graden … in de schaduw!? Ik heb afgelopen donderdag 6 uur in de tuin staan werken. Ik zat helemaal onder de blaren alsof ik met een ovenpizza had liggen vrijen. Mijn mond was na afloop zo droog, ik heb hem aangemeld als alternatieve plek voor Parijs-Dakar. Maar het kon me allemaal niks schelen, want het was ineens … lente! We hebben meteen drie dagen op een rij gebarbecued. Gisteren alleen al heb ik 16 kipfilets, 12 hamburgers, 4 entrecotes en 3 paar ovenhandschoenen gebraden, op het hout van de verbrande tuinstoelen van de dag ervoor. En dat terwijl normaal, na het braaien, alleen mijn duim knapperig is … Maar het kan me allemaal niks schelen, want het is lente!

Ik vind ook ineens van alles grappig. Mensen waar ik tot vorige week jeukende uitslag van kreeg, toveren nu plotseling een ontwapenende glimlach op mijn mond. Ik noem ‘n Frans Bauer. Maakte ik daar in januari nog hele nukkige grappen over (“ze zeggen dat sambal je smaak verpest, maar waarom draaien ze dan nooit Frans Bauer bij de afhaalchinees?”), toen hij van de week in Veghel kwam voorlezen, heb ik toch serieus moeten lachen om deze volkszanger. Zeker toen Frans vertelde over zijn analfabetische ouders: “Het kan soms best handig zijn, als je met je rapport thuiskomt”. Heerlijk die relativering. Neem het leven niet te serieus, je komt er toch niet levend vanaf. Er is geen probleem zo groot … of je kunt er wel voor weglopen. En boven is ook beneden, tenminste als je op je kop staat. Om maar wat relativerende praat op te hangen. En dat mag, want het is lente.

Fietswinkel Cor van de Wiel maakte in Uden zijn 18e doorstart na evenzoveel lekke banden en vastgelopen kettingen. Eigenlijk natuurlijk gekkenwerk. In Oss is een inbreker 2 nachten achter elkaar in de kraag gepakt. Had de politie hem na zijn eerste supermarktoverval gewoon weer laten gaan, dan? Slechte zaak, in principe. En de ondernemers van Boxmeer stemden voor twee extra koopzondagen. Dat brengt voor 2013 het aantal op 52. Vind jij het allemaal belachelijk? Nou ik niet. Nee, het kan me allemaal niks schelen … want het is lente!

Een lief en ontluikend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant