Afbeelding

Vergunning verbouwing kapel snel verwacht

Religie 49 keer gelezen
UDEN – Ad van Boxmeer van Brabant Zorg rekent erop dat een dezer dagen de vergunning voor de verbouwing van de kapel binnen is. Hij staat te popelen om er aan te beginnen. Er is inmiddels al enkele maanden vertraging. Ook moet eerst nog archeologisch onderzoek worden gedaan.

[image=209746]

De huidige kapel is in 1904 gebouwd op de plaats van een vleugel van het voormalige klooster uit 1697-1700. Archeologen verwachten nog resten aan te treffen uit die tijd. Omdat op de oude fundamenten een meter zand is gestort voor de bouw van de nieuwe kapel en voor de vloerverwarming straks maar 70 centimeter diep wordt gegraven, wordt de kans op vondsten klein geacht.

Banken
Ondertussen zijn de banken uit de kapel weg gehaald. De Heemkundekring kreeg al een bank en enkele fraaie pronkstukken krijgen later weer een plaatsje in de opgeknapte kapel en in het voormalige klooster. Monumentenzorg heeft geëist dat enkele banken terug geplaatst worden in de kapel. Die krijgen een plaats achterin. Ook in zorgcentrum Sint Jan zal er een komen staan ter herinnering aan de Kruisherenkapel zoals die was voor de verbouwing. Daarbij worden de banken vervangen door comfortabelere stoelen. De antieke banken van meer dan 100 jaar oud worden publiekelijk verkocht. De prijs van de banken varieert tussen de € 200 en 140 euro Het is ook mogelijk om de banken in te korten. Volgens kapelbeheerder Jacques Delemarre is de vraag nu al groter dan het aanbod.

Beleving
Woensdagavond werd in Sint Jan door Delemarre uitleg gegeven over de plannen. Ruim dertig mensen waren nieuwsgierig. Onder hen verschillende Kruisheren. Die zijn blij dat in de ‘nieuwe’ kapel straks hun gemeenschap en hun liturgische beleving in ere wordt gehouden. Behalve de gewone kerkdiensten worden er ook andere bijeenkomsten gehouden zoals uitvaarten, bruiloften, concerten en lezingen. Stichting ZorgGoed Brabant (waaronder Brabant Zorg valt) is eigenaar van de kapel. De stichting Kruisherenkapel voert het beheer uit. De bedoeling is dat de kapel in het najaar weer bezocht kan worden. kruisherenkapel@gmail.com

[image=209745]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant