Afbeelding

Veteranensportdag Uden wellicht de laatste

Sport 46 keer gelezen
UDEN – Al maandenlang zijn ze in training, de boerenzonen en dochters die vroeger bij de Jonge Boerenstand en de KPJ zaten, want zondag 10 juni vindt de Veteranensportdag plaats. Voor de eerste keer in Uden. “Pure nostalgie, gezellig en zo gruwelijk skôn”, vertelt Nico Rovers. “Maar we vrezen dat het de allerlaatste veteranensportdag wordt.”

[image=210352]

“Van onderen komt er niets bij”, vertelt Nico. “Veel clubjes worden te klein of te oud.” En net nou er in Uden een grote groep fanatiek bezig is, elke vrijdagavond. Eigenlijk zou de Udense groep veteranen alleen in 2009 in Zijtaart meedoen. “Maar we vonden het zo mooi, dat we zijn doorgegaan”, vertelt Wilhelmien Donkers. “Toen begon het te kriebelen. Zullen we de veteranensportdag een keer naar Uden halen?”

‘De straat’
“Om de stijve stramme spieren van de boeren wat soepeler te maken”, citeert Nico uit zijn hoofd de reden van de Jonge Boerenstand om, naast toneel en landbouwcursussen, ook te gaan sporten. Jongeren uit ‘de straat’ mochten geen lid worden en andersom ook niet. “Ik ben drie weken bij UDI geweest, maar ik stond er niet in. Voetbal was puur voor het werkvolk uit de straat. We hebben op onze werkschoenen weleens tegen de straat gevoetbald. Er werd geschupt!”
Ook jongens en meiden werden in die tijd zo veel mogelijk gescheiden gehouden. Er was zelfs een prijs voor de club die zich het beste aan de regels hield. “Die hebben we nooit gewonnen”, lacht Nico. “In 1966 is het KPJ geworden en toen was alles vrij.”

Gezelligheid
Het defilé, de massademonstratie, het piramidebouwen bij de mannen, het keert allemaal terug tijdens de veteranensportdag in Uden. “Het is voor de fun, maar toch zit er strijd in”, vertelt Sjan van der Zanden. “Je wilt niet onderaan eindigen. Het is toch wel ‘echt’.” Marieke Verstraten knikt: “De zenuwen als je voor de jury staat, dat je er niet langsdraait, de opluchting als het goed ging, de spanning voor de uitslag, dat was vroeger en dat is nu nog!”
Maar de gezelligheid overheerst. De mannen nemen zelfs twee kratjes bier mee om na de training ‘gruwelijk te buurten’. Toch dreigt de club te verdwijnen als niemand in 2013 de organisatie van een veteranensportdag op zich durft te nemen. “Dan is er geen doel meer, dan is het helemaal gedaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant