Afbeelding

Mireille van Hout presenteert 'Familiestuk'

Kunst en cultuur 48 keer gelezen
UDEN – Mireille van Hout, oorspronkelijk uit Zeeland, presenteert zaterdag 31 maart tussen 12.00 en 14.00 uur haar nieuwe boek ‘Familiestuk’ in boekhandel Bert van der Heijden in Uden. Burgemeester Willy Doorn van Landerd ontvangt het eerste exemplaar uit handen van de schrijfster. Het verhaal: twee zussen, een oorlog en een familie vol geheimen. Kunstenares Isolde vergeet liever wat er gebeurde in dat allesbepalende oorlogsjaar tijdens haar jeugd in een Brabant dorp; toch ontkomt ze niet aan de gevolgen.

[image=210799]

“Mijn vorige boek uit 2008, ‘Voorbij Mels’, ging over een jonge vrouw van deze tijd. Bijna iedereen kan studeren, op vakantie, is druk, via tv en internet komt de wereld binnen. Er zijn dertigers die zelfs een ‘quarterlife crisis’ hebben omdat er zoveel keuzes zijn. De roman werd goed ontvangen.”
“Het schrijven van Voorbij Mels zette me aan het denken over de tijd van mijn oma's, boerendochters, net als ik. Ze gingen na de lagere school van school af. Er moest thuis hard gewerkt worden, ze gingen niet uit, op vakantie gaan kenden ze niet. De bedevaart naar Handel was bij wijze van spreken het verst dat ze kwamen. Van zo'n luxeprobleem als de ‘quarterlife crisis’ zouden ze werkelijk niks begrepen hebben. Mijn oma’s leven allebei niet meer. Ik ben gaan praten met mensen die die tijd hebben meegemaakt. Iedere keer als ik mensen uit de buurt sprak, kwam vliegveld Volkel ter sprake. De Duitsers confisqueerden grond van de boeren. Mannen uit het dorp werden verplicht mee te werken. Na elk bombardement werden ze weer opgetrommeld om kraters te dichten. Met hun paard en wagen moesten de boeren naar het vliegveld.”
“Ik was niet van plan om een oorlogsverhaal te schrijven. Een paar uitzonderingen daargelaten, spelen de ‘grote verhalen’ en gevechten zich net ergens anders af. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de frontlinies, maar ook om de kleine onderliggende gebeurtenissen”. ‘Familiestuk’ gaat over een familie die tijdens de oorlog naast vliegbasis Volkel woont. Over familiebanden, juiste en foute keuzes en vooral: over het grijze schemergebied daartussenin.

Luftwaffe in Retraitehuis
“Het verhaal is fictie, maar de achtergrond waar tegen het zich afspeelt niet. Ik heb degelijk onderzoek gedaan en dat was erg leuk om te doen. Eenderde van het verhaal speelt zich af in de moderne tijd, maar het grootste gedeelte gaat over de winter van 1943-1944. De dagjagers uit het boek zaten toen werkelijk op Volkel. De Traditiekamer op Vliegveld Volkel heeft een schat aan informatie over die tijd. De ‘Volkelse’ vliegers probeerden samen met die van Schiphol de geallieerde bombardementen op Duitsland te voorkomen. De piloten verbleven in het Retraitehuis in Uden. Technisch personeel van de Luftwaffe zat in het Missiehuis daartegenover (In augustus 1944 bliezen de Duitsers het op, nu ligt het Sportpark daar). Anekdotes en gevechten die ik in het boek heb gebruikt, hebben ook echt plaatsgevonden.”

[image=210800]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant