‘Ziog is een heerlijke zwemvereniging’

Sport 197 keer gelezen
UDEN - ”Ziog is een heerlijke zwemvereniging, anders zou je er ook niet zo lang bijblijven”, vertelt Ton van Es. Toch neemt hij samen met de twee andere steunpilaren George van der Heijden en Marie-José Hilhorst afscheid van een ‘familievereniging’.

[image=210884]

Hij kwam vanuit het Westland naar Uden, zijn kinderen gingen op zwemles bij Ziog en binnen de kortste keren zat Ton van Es in het bestuur van ‘Zwemmen is ons genoegen’: “Want het is een heel gezellige vereniging. Het draait er om onderling plezier met elkaar te hebben, maar kinderen leren er ook zwemmen.”
Les geven is een taak die George van der Heijden, ondanks zijn afscheid, na ook al ruim 25 jaar bestuur, nog even aanhoudt: “Nog drie jaar. Over drie jaar word ik 70 en voordat ik met een rollater binnenkom, stop ik.”
Marie-José Hilhorst-Vringer was er al bij in 1973 bij het allereerste begin van Ziog: “Mijn vader Harry Vringer was één van de oprichters. Er waren destijds alleen wedstrijdclubs, maar er was ook behoefte aan recreatief zwemmen in verenigingsverband.” Na 8 jaar stopt ze als bestuurslid, nadat ze al eerder met lesgeven was opgehouden: “Ik heb een te drukke baan en er is mijn gezin. De tijd is ook rijp dat anderen het stokje overnemen én er zijn ook opvolgers.”

Vrijwilligers
Ziog draait op vrijwilligers om te zorgen dat op zondagochtend en op de andere avonden in de week fijn gezwommen kan worden in de Drie Essen. “We hebben 25 jaar in De Wel gezeten”, vertelt Ton: “Daar organiseerden we elk jaar een 24 uurs marathon voor een goed doel. Dat waren evenementen!”
De Drie Essen kan echter geen bad zo lang beschikbaar stellen, vertelt George. “Dat begrijpen we wel. De Wel was van de gemeente. Daar hadden we ook meer een eigen ruimte.”
Marie- Jose knikt: “Het is ook de tijdsgeest. Het verenigingsleven was toen veel belangrijker dan nu. Nu is het ook veel lastiger om vrijwilligers te vinden.”
Al heeft Ziog daar nu even geen last van. “Kinderen die hier les krijgen, blijven hangen en gaan later zelf les geven”, lacht George die dus nog even blijft. Ton maakt een ‘pas op de plaats’: “Ik was hier bijna elke zondagochtend, maar ik heb ook nog een caravan aan het strand en daar kom ik te weinig.” Maar of hij Ziog kan missen? “Ik blijf lid!”

[image=210883]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant