Afbeelding

Zeldzame mollensoort in Dintherse pastorietuin

Column 35 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

De dag dat Jezus werd vermoord noemen we “Goede Vrijdag”. Wie kreeg dat lumineuze idee? Een moslim, boeddhist of beschadigde misdienaar? En bij het laatste avondmaal, waarom zaten daar geen apostelen aan de andere zijde van de tafel? Ja, waarom zat er helemaal niemand aan de kant waar Leonardo Da Vinci zijn beroemde foto maakte? En schenken de Heeswijkse Norbertijnen koffie na de paasmis, om de mensen weer wakker te krijgen voordat ze weer terug naar huis moeten rijden?

Jawel beste lezer, je merkt het, ook bij mij is het katholieke geloof een beetje weggezakt. Wat wil je? De tijd dat ik iedere zondag, nuchter en wel, mijn schuld zat te belijden, ligt inmiddels ver achter me. Weet je dat ik vroeger op Goede Vrijdag nog ’s heb gebiecht!? Helaas kwam ik maar halverwege mijn zonden omdat de pastoor de slappe lach kreeg. Na afloop kwam ik toch ietwat ontgoocheld uit de kast. Maar goed, allemaal jeugdsentiment. Nuchter ben ik al een halve eeuw niet meer en een kerk gebruik ik enkel overdrachtelijk in conferences, met kogels die erdoor heen gaan en dat je er voor het zingen uit moet wezen. Zelden nog schuifel ik richting zijbeuken, eigenlijk nog alleen met begrafenissen en bruiloften. En ik ben echt niet de enige! Zelfs de alles verwoestende en misselijkmakende crisis kan de mensen niet meer de kerkbanken injagen. Nee, ik voorspel: over 20 jaar is een katholiek net zoiets als een fan van het Eurovisie Songfestival. Leuk voor een item in “Man Bijt Hond”, naast de bijziende jongleerkunstenaar en de dammer met Alzheimer. In 2032 valt Goede Vrijdag op een maandag, en niemand kan het nog wat schelen.

De kerk wankelt. Ja, zelfs letterlijk. In de pastorietuin van Dinther zijn namelijk molshopen gevonden van bijna 1 meter doorsnede. Wat blijkt? Ook de dierenwereld draagt inmiddels zijn steentje bij aan het ineenstorten van de katholieke kerk. Het verhaal gaat dat pastoor Jansen door het lint ging toen hij de gigantische hopen zag. Had Noach die gravers indertijd niet uit zijn ark kunnen kieperen? De geschrokken tuinmannen hebben echter meteen Wageningen gebeld. Op basis van dna-materiaal heeft ingenieur Klem (zo heet hij echt!) vervolgens vastgesteld dat het hier gaat om een prehistorische reuze-mol, een soort van ondergrondse dinosaurus dus. Hier zit verdorie een rampenfilm in: ChurchQuake! Over een ondergronds monster dat nietsvermoedende priesters en kerkgangers verorbert. Of Steven Spielberg al heeft gebeld is niet bekend.

Een prehistorisch weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant