Afbeelding

Daphny van den Brand zet al 50 dagen bloemetjes buiten

Column 37 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Kijken naar boksen tast je hersenen aan. Het stompt af. Daarom zijn die freefight-gala’s ook inmiddels verboden. Komt er een wedstrijd op tv? Niet kijken! Je denkt misschien dat je hersenen het wel aankunnen, maar na afloop moet je de anticonceptiepil van je vriendin gaan slikken om te weten welke dag van de week het is. Ik ken een boks-liefhebber die wilde laatst in Son bij Ikea die 3500 gekleurde balletjes kopen, inclusief glijbaan. Dat zegt genoeg, niet? In een flatgebouw kan hij nog niet zeggen waar de lift naartoe gaat, al mag hij twee keer raden. Nee echt, sommige sporten moet je gewoon links laten liggen, als kijker dan. Te gevaarlijk. Voor de sporter zelf valt het vaak erg mee. Oké, bij het boksen zijn er wel ’s doden gevallen, maar nooit ernstig. Kijk maar naar Mohammed Ali. Die is nog in topconditie! Hij blijft maar schijnbewegingen maken, ook al is hij al ruim 30 jaar gestopt.

En zo zijn er meer oudere topsporters die maar moeilijk afscheid kunnen nemen. Formule 1 racer Michael Schumacher heeft afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Bahrein de eerste 15 ronden met een knipperende richtingaanwijzer gereden. En voor Ruud van Nistelrooy hebben ze bij de Spaanse club Malaga alle drempels uit de kleedkamer moeten halen, maar “Stoppen? Bende gek!” Ik hoef hier alleen maar de naam Rintje Ritsma te noemen en je begrijpt wat ik bedoel. Op de 1500 meter kwam hij in zijn nadagen in pyjama over de streep, terwijl de dooi al ruim een maand was ingezet. Nee, je moet het loven, als het wel is.

Onze regionale wielertrots Daphny van den Brand heeft dat begrepen. Eigenlijk was deze Zeelandse kanjer nog helemaal niet opgebrand maar toch hing ze vorige maand haar fiets aan de wilgen. Op haar afscheidsavond gaf Leontien van Moorsel de net gepensioneerde Daphny een welgemeend advies mee: “Nou je stopt, doe alles wat God verboden heeft. Nee, serieus, je hebt je lang genoeg weggecijferd.”
Oei, dat doet het ergste vrezen! Dat afscheidsfeest was indertijd in feestzaal Ambianz aan de Kerkstraat. Zou daar iemand even willen gaan kijken? Zoek niet naar iemand met vlechtjes, want die heeft ze niet meer, zo heb ik begrepen. En check ook even de wc’s, want daar houden dronken drugsverslaafden zich vaak op. Sterkte allemaal.
(Nagekomen bericht: Brand verwoest auto op A50. Jawel hoor, als ik het niet dacht.)

Een gepensioneerd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant