Afbeelding

Toch geen wilde zwijnen naar de Maashorst

Column 212 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Ik was op bezoek bij mijn neef Niko in Vortum Mullem. Wat een bende was het daar. Toen ik binnenkwam, was hij de vloerbedekking aan het zuigen met zijn grasmaaier. “Eigenlijk niet nodig”, zo zei Niko, “want mijn huis heeft nou eenmaal een hele trage stofwisseling. En waarom zou je eigenlijk schoonmaken, Mark? Je gaat toch ook geen sneeuw schuiven tijdens een sneeuwstorm?” Juist. Het aanrecht was zo vettig, de kakkerlakken liepen er in het gips. De koelkast herbergde een bedreigde diersoort. Ik moest mijn voeten vegen, toen ik weer naar buiten wilde. “Gadver Niko, wat heb jij er een zwijnenstal van gemaakt!” Dat klopt zei hij, met een voldane glimlach, en hij toonde mij toen een krantenartikel met de kop: “Zwijnen rukken op uit het Oosten.”

Dat heeft mijn ogen geopend. Het stuk was een opsomming van ellendige verhalen over agressieve, niet te stuiten, beesten die hele akkers en buurtschappen omploegden. Ten zuiden van Eindhoven bij Leende, denderden ze dwars door mooie wandelgebieden en tuintjes heen. In Ermelo waren ze zelfs al een gevaar midden in de bebouwde kom. Nou weet ik niet veel van dieren. Ja, aai een tijger nooit voor het een vloerkleedje is, sommige slangen zijn giftig dus bijt ze nooit terug en een vleermuis die rechtop staat, doet waarschijnlijk aan yoga. Dat weet ik. Maar dat een wild zwijn zo’n destructief beest was, was voor mij echt nieuw.

Ik ben echter niet de enige onwetende hals. In de natuurorganisaties en stuurgroep De Maashorst zitten zelfs onbenullen die maar wat graag het grote wild in onze regio uit willen gaan zetten. Onder het motto “we helpen de natuur ‘s een handje”. Ja joh, bel Berlijn en vraag of ze ook wat Knutjes voor de Maashorst willen klonen. Leve de biodiversiteit. Daarnaast zouden zwijnen goed zijn voor het toerisme. Grotere kul is er natuurlijk niet. Alsof de niets vermoedende wandelaars en mountainbikers al niet genoeg te stellen hebben met de vaak nukkige Schotse hooglanders en de onbetrouwbare IJslandse paarden die nu door het gebied trekken. Gelukkig hebben de Maashorstboeren er nou voor gezorgd dat het wilde zwijn “nog even niet welkom is” in het grootste natuurgebied van onze regio. In verband met het risico op veeziektes. Prima, het maakt mij niet uit met welk argument we die beesten gaan tegenhouden … zolang ze maar wegblijven hier. En dames en heren natuurliefhebbers, mocht je aan dit verhaal twijfelen … ik wil dolgraag mijn neef Niko eens bij jullie langs sturen.

Natuurlijk een liefhebbend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant