Afbeelding

Afscheid Marjorie van Geenhuizen met stijl

Kunst en cultuur 10 keer gelezen
UDEN – “Marjorie is zeer royaal en deze bijeenkomst kenmerkt haar stijl. Ze bindt veel mensen aan zich”, zegt Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij was naast acteur Peter Faber spreker tijdens de bijeenkomst in Villa D’Arto waarin Marjorie van Geenhuizen afscheid nam als directeur van Theater Markant, tegelijkertijd het begin van haar nieuwe carrière als consultant kunst en cultuur.

[image=212454]

De bijeenkomst was haar afscheidscadeautje, maar volgens professor Klamer ook een cadeautje voor haar zelf. “Want samen van gedachten wisselen over de zoektocht van de culturele sector naar nieuwe waarden van de kunsten en hoe die in de markt te zetten, is inspirerend. Het tekent Marjorie dat al deze schouwburgdirecteuren uit heel het land, producenten, impresariaten en andere relaties uit het vak naar Uden gekomen zijn. En haar ongebruikelijke keuze typeert haar ook. Een wat uitzonderlijke econoom plaatsen naast een nog uitzonderlijkere acteur. En dan blijkt dat we toch hetzelfde willen. Mensen stimuleren het anders te doen, hun creativiteit in te zetten op een andere manier en daarmee de kunst en henzelf waarde geven.”
Opvallend vindt Klamer dat Van Geenhuizen zich zo goed staande heeft gehouden als Amsterdamse in het Brabantse dorp Uden. “Dat is toch een spanningsveld.” Wat de Udenaren betreft: “Die moeten zich eerst bewust zijn wat ze kwijt raken, voor ze beseffen wat ze missen.”

Gek geworden
Acteur Peter Faber heeft sinds de opening van Markant 15 jaar geleden een warm contact met Marjorie van Geenhuizen. “Toen ik hoorde dat Markant is verkocht aan een particulier dacht ik; zijn ze daar nou gek geworden. Het gaat in de cultuur niet alleen om rendement, maar om betrokkenheid, het gevoel om bij elkaar te zijn. De voorstellingen, van wie dan ook, zijn vitaminen. En bezoekers willen mensen van vlees en bloed, met eigenheid zien. Theater is laten zien dat het leven de moeite waard is. Dat mag wat kosten.”
Volgens Faber zie je in de theaterwereld veel ‘schijnheiligheid’ bij mensen. “Mensen met maniertjes. Maar Marjorie vertrouwde ik meteen. Zij heeft een heldere kijk op het vak en toont daadkracht.”

Inhoud
Directeur Hilda Vliegenthart van Theater de Lievekamp in Oss vindt de bijeenkomst ‘helemaal geweldig’. Marjorie straalt hiermee haar kracht uit. Ze toont dat ze recht vooruit wil en met de inhoud bezig is.” Een nicht van Van Geenhuizen, Noor Bakker zegt voor ingenomen te zijn maar “door deze inspirerende bijeenkomst draagt Marjorie bij aan het weerbaar maken van de sector. Ze laat zien dat ze weet waar behoefte aan is, inhoud.”
Zelf loopt Marjorie van Geenhuizen er stralend bij. “Hier gaat het allemaal om. Ik voel me erg goed en ik ben blij met al de belangstelling voor wat ik nog ga doen.”

[image=212452]
[image=212453]
[image=212451]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant