Afbeelding

Op een oude tractor van Dinther naar Finland

Column 19 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Dit is mijn 250e column voor deze weekkrant. Feest dus. Van mijn vriendin kreeg ik vanochtend een boek vol columns van Martin Bril. Echt een verrassing …want ik had nadrukkelijk om een nieuwe MP3speler gevraagd. In de vaste overtuiging dat ik er nu wel mee zou stoppen, kreeg ik van een blije lezer een cadeaubon van 20 euro. Wel vreemd eigenlijk. Een biljet van 20 euro is al een cadeaubon, maar dan voor alle winkels. Waarom zou je het aantal winkels beperken? Ik pakte het envelopje aan en zei toen met gebroken stem, zoals een ware jubilaris betaamt: “Tja, waar blijft de tijd?”

Goeie vraag. En ook meteen een lastige. Op deze plek heb ik de afgelopen 5 jaar antwoord gegeven op de meest idiote vragen: Hoe kreunt een doventolk in gebarentaal? Als in het vliegtuig van de Paus de druk wegvalt, komen er dan rozenkransen boven je stoel naar beneden gevallen? En bijt de zwarte weduwespin na de gemeenschap de kop van haar mannetje af … om van zijn gesnurk af te zijn? Verzin maar een absurde vraag, ik had altijd wel een antwoord paraat … maar op deze … ? Ik heb meteen contact gezocht met Koen van der Heijden uit Dinther. Deze jonge beeldend kunstenaar houdt zich al jaren bezig met het begrip tijd. Maar helaas, Koen bleek - ooh toeval - net vanochtend naar Finland vertrokken. Op zijn tractor, om zo meer inzicht te krijgen in de toestand waarin de tijd zo goed als stil staat; “traagheid” dus. Wauw, drie maanden op een trekker door Europa, ik zou er zo voor tekenen! Weg uit deze hectische marmottenrace van afspraken en deadlines. Sinds de jaren 50 lijkt de wereld wel 20 maal sneller om zijn as te draaien. Dat lijkt op het eerste gezicht best fijn, want nog even en je krijgt elke dag een maandsalaris, maar de vrouwen bloeden wél dood. Over dat soort dingen denkt Koen nou dus na op z’n tractor. Nog eentje: Mensen zeggen: “je moet de tijd doden” maar klopt dat wel, want het tegenovergestelde gebeurt! En het licht gaat sneller dan het geluid. Zie je daarom zo vaak mensen waarvan je denkt “die is slim!” …totdat je ze hoort praten. Van die dingen dus.

Een dag na het vertrek van Koen kwam bij Kasteel Heeswijk een middeleeuws huurleger aan, voor de Slag om Heeswijk. Tja, waar blijft de tijd?

Een tijdloos weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant