Afbeelding

Bijna ‘rausen’ in De Wijde Wereld

Onderwijs 67 keer gelezen
UDEN – “We bieden geen ander onderwijs, maar wel een andere uitvoering”, vertelt Jos van Zutphen, directeur van basisschool ’t Mulderke en ook de bedenker van Speelleercentrum De Wijde Wereld dat bijna klaar is. Kinderen renden maandag nog niet door het opmerkelijke gebouw, wel liep er een trotse directeur.

[youtube=MDqfg2HDkeU]

[image=214356]

Kinderopvang en basisonderwijs onder één dak met veel tijd en ruimte voor de kinderen. ‘Weids’ is om te beginnen al het uitzicht van de Wijde Wereld, maar dat was bij ’t Mulderke in de begindagen niet anders. “Maar hier blijft het open, want achter de school komt het Zuiderpark. Er kán ook niet gebouwd worden, want hier ligt de aanvliegroute van de F16’s.”
Het Zuiderpark zal ongetwijfeld door De Wijde Wereld benut worden, maar de speelplaats op zich is al erg groot, met straks een glijbaan er naar toe en een kunstgrasveld. “Kinderen kunnen straks écht voetballen, niet zoals op ’t Mulderke met een zachte bal waar je nog geen deuk in een pakje boter mee schiet omdat je iets kunt raken.”
Kinderen hoeven straks ook niet binnen te blijven, want er is een groot afdak om onder te ‘rausen’ en daar krijgen ze ook de tijd voor, want de speeltijd tussen de middag is lang. Ze krijgen een ‘fatsoenlijke maaltijd’, maar meteen daarna is het nog lang geen ‘onderwijstijd’. Pas om half drie begint het tweede dagdeel tot 17.00 uur, een betere tijd om te leren, menen de mensen van De Wijde Wereld.
Er komt een schooltuin waar wellicht ‘een fitte vutter’ groenten teelt. “De kinderen vinden na de grote vakantie de bonen niet verdord terug”, weet Jos van Zutphen, want ook in de vakanties is de Wijde Wereld geopend. Het onderdeel ‘onderwijstijd’ vervalt dan, maar ‘vrije tijd’ is er natuurlijk wel en ook de ‘wereldtijd’. “Wat dat inhoudt? “Daar gaan we het samen met het kind over hebben”, lacht Jos van Zutphen, maar wat de gedachte daarbij is, heeft hij helder voor ogen. “Het idee is dat kinderen niet in de gaten hebben of het ‘onderwijstijd’ is of ‘vrije tijd’, maar wel dat ze bezig zijn met wat hen drijft.”

[image=214350]

Wat Jos van Zutphen sinds 2003 al drijft, is werkelijkheid geworden. Komend schooljaar begint De Wijde Wereld met 25 kinderen, terwijl dat er 300, misschien wel 400 kunnen zijn. Voorlopig wordt een deel van het gebouw gebruikt door ’t Mulderke, misschien wel het mooiste gedeelte, boven waar veel hoge en lichtrijke ruimtes zijn. Alles gemaakt van duurzame materialen en De Wijde Wereld heeft net als de wijk Velmolenbuiten een warmtepomp in plaats van een gasaansluiting en ook zonnecellen voor de stroom en het warme water.
Dat de wijde wereld in Uden zuid tussen de tweeverdieners op zijn plek is, daarvan is Jos van Zutphen overtuigd. “Veel gezinnen hebben drie dagen in de week dagopvang nodig en die bieden wij.” Woensdag- en vrijdagmiddag is er geen onderwijs, maar wél is er die dag een speelkwartier van een halfuur: “Want kinderen moeten wel even kunnen rausen!”

In ’t Mulderke vindt dinsdag 29 mei om 20.00 uur een informatieavond plaats over De Wijde Wereld. Meer informatie is ook te vinden op www.dewijdewereld.eu.

[image=214351]

[image=214357]

[image=214352]

[image=214353]

[image=214354]

[image=214358]

[image=214359]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant