Afbeelding

Veiligheid voorop bij verkeersproef

Verkeer en vervoer 96 keer gelezen
VEGHEL – Bijna zeshonderd kinderen van groep 7 doorkruisen vandaag en morgen het Veghelse centrum. Ze nemen deel aan de jaarlijkse Praktische Verkeersproef. “Ons doel is om de kinderen veilig door Veghel te laten rijden”, licht organisator Riny de Ruijter toe.

[youtube=ezgVA4cRrns]

[image=214360]

Spannend, dat is het toch wel een beetje, vertelt Björn van basisschool De Uilenbrink. “Je rijdt toch voor de eerste keer echt alléén, zonder ouder, door het centrum.” Hij staat keurig in de rij te wachten tot het zijn beurt is om de tocht van zo’n acht kilometer te volbrengen. Alle kinderen dragen een opvallend gekleurd hesje, met rugnummer. “Zo kunnen de moeders, die onderweg op strategische punten langs de route zitten, zien wie er voorbij fietst en eventueel opmerkingen noteren”, legt De Ruijter uit. Al zo’n twintig jaar tekent de leerkracht voor de organisatie van de verkeersproef. Alle Veghelse basisscholen en basisschool Op Weg uit Vorstenbosch doen mee. Dit jaar is voor het eerst ook de Franciscusschool van de partij. Daar is De Ruijter erg blij mee.

Certificaat
“Met de proef laten we de kinderen in de praktijk kennis maken met de verkeersregels. Ouders moeten hun kind met een veilig gevoel naar het centrum kunnen laten fietsen. Naar de winkel, bibliotheek of het voortgezet onderwijs.” In het verleden liep de route vooral langs de Veghelse middelbare scholen, daar is men inmiddels vanaf gestapt. “Het is nu een meer praktische route.”
De tocht wordt vooraf op school besproken én de kinderen krijgen het advies om de route tenminste één keer met een van de ouders te rijden. Ook hebben ze een theoretisch deel achter de rug. Bij het volbrengen van beide onderdelen ligt een certificaat klaar.
Als de laatste leerling dinsdag weer terug is bij het startpunt, basisschool De Bunders, valt er best een last van de schouders van De Ruijter. “In al die jaren is er gelukkig nog nooit wat gebeurd. Dat wil ik graag zo houden.”
Veiligheid staat dan ook voorop: “Veilig fietsen gaat vóór kennis van de regels. Hebben ze bijvoorbeeld voorrang, maar krijgen ze dat niet, dan moeten ze toch stoppen. Alleen op die manier kunnen ouders hun kinderen met een veilig gevoel loslaten.”
Ook morgen (dinsdag) wordt de Praktische Verkeersproef nog afgenomen.

[image=214361]

[image=214362]

[image=214363]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant