Afbeelding

Ralf Witthaus maakt derde Kunstweg

Kunst en cultuur 17 keer gelezen
VEGHEL – Eigenlijk zou de Kunstweg, een route door Veghels Buiten, een project van twee jaar zijn. Toch ontstaat er ook nu weer een pad door de weilanden. “De gemeente heeft mij gevraagd om dit jaar weer te komen”, vertelt de Duitse kunstenaar Ralf Witthaus.

[image=215093]

Natuurlijk ging Witthaus in op het aanbod en kwam naar Veghel. Van dinsdagochtend tot en met woensdagavond is hij bezig met zijn kunstwerk. “Ik kijk naar het landschap en bedenk hoe de route moet worden en hoe deze interessant wordt, gelet op de gebouwen en bomen”, zegt hij en tuurt het landschap af. Ook al is dit de derde keer dat hij een route aanlegt, er zitten wat verschillen in met de vorige. “Dat ligt ook aan de boeren,” legt hij uit, “aan wat zij verbouwen en houden. In dit veld stonden vorig jaar namelijk allemaal paarden.”
Aan de hand van een aantal palen, maakt hij een lijn en begint weer te maaien. Aan de andere kant moet ook zo’n lijn ontstaan. Daarna zal met een tractor het middelste gedeelte weggemaaid worden. “Zo creëren we de emotie van een pad.”
Wat maakt dit pad nu tot kunst? “Het is niet alleen het maaien, maar ook het praten met de buurt. En ik wil met dit pad dat mensen op een andere manier naar alledaags landschap kijken en beseffen wat voor elementen er nou eigenlijk in dit gebied zijn.” Daarnaast vindt Witthaus het aspect dat er in de toekomst bebouwing staat interessant, “het is een herinnering van wat er nu is en was en van wat er in de toekomst allemaal gaat veranderen. Je kunt het eigenlijk een monument noemen omdat dit landschap er straks niet meer is.”
De kunstenaar krijgt ook hulp van de buren, zoals Antoon van der Steen. “Deze grond is van mij”, vertelt hij lachend. “Of dat was het in ieder geval, de gemeente heeft het gekocht. Maar ik verzorg het onderhoud.” Dat betekent dus het bijhouden van de kunstroute, maar dat doet Van der Steen graag. “We hebben in de jaren een goede band opgebouwd.” Dat kan Witthaus beamen: “Elke keer als ik naar Veghel kom, voelt het als thuiskomen.”

[image=215092]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant