‘Ontmoet je passie’ tijdens WAK

Kunst en cultuur 7 keer gelezen
UDEN/VEGHEL – Ontmoet je passie, dit weekend in Uden en Veghel. Zaterdag wordt de aftrap van de Week van Amateurkunst (WAK) gemaakt, die van 2 tot en met 10 juni duurt. Tal van activiteiten staan op de planning op verschillende locaties.

[image=215094]

“De amateurs moeten het gaan maken”, legt Myriam Simons van MiK Pieter Brueghel uit, “wij zijn er om het programma vlot te trekken en amateurs en professionals aan elkaar te koppelen.” Volgens Simons durven amateur kunstenaars zich niet altijd te manifesteren, Pieter Brueghel zorgt er dan voor dat er verbindingen gelegd worden. Maar ook tussen kunstenaars onderling. “We hebben bijvoorbeeld een verhalenverteller in het programma, zij wilde graag muzikale ondersteuning, dat hebben we voor elkaar gekregen in de act ‘Drie gouden appels’, een muzikaal sprookje.”

Danseiland
In Uden wordt WAK zaterdag geopend om 16.00 uur met een danseiland op het schoolplein van de Bitswijkschool. Ongeveer veertig kinderen betreden het podium om hun ingestudeerde dansen te laten zien. Naast de groepen van 4 tot 8 jaar en 9 tot 12 jaar, laten ook groepen van MiK en V&K zien wat ze in huis hebben. Met de expositie ‘Aan Tafel’ wordt in Veghel vandaag (vrijdag) de week al geopend. Deze expositie toont het werk van ruim vijftig kinderen, die het afgelopen jaar actief zijn geweest in de kinder- en tekenateliers van MiK Pieter Brueghel. Kunstwerken van fruit en spaghetti, dieren die aan tafel gaan en taarten gemaakt van schuursponsjes. Om 16.00 uur is de opening bij het Oude Raadhuis aan de Veghelse Markt. “We hebben dit jaar niet gekozen voor een specifieke opening maar bewust voor een spetterende afsluiting”, zegt Simons. Vorig jaar werd WAK op één dag gepland. Dit jaar is het een hele week. “We hebben in Veghel dit jaar het Slokdarmfestival en kunnen dat mooi combineren, veel presentaties zijn dus meteen een soort sneakpreview.”

Finale
Gooien met verf, dat is een van de afsluitende acts van de kunstweek in Veghel. Kunstenaar Timo van Doren maakt een ludieke splash-art waar iedereen aan mee mag helpen. “We hebben gekozen voor interactieve kunstactiviteiten, zodat iedereen mee kan doen.” Naast het gooien met verf wordt er een tekening gemaakt waarin het publiek zelf kan plaatsnemen en ontstaat er een groot kunstwerk 'Octopus' van oud servies en theekopjes. “Ik wil iedereen oproepen om zelf servies mee te nemen. Ik zie het al voor me, enorme tentakels, gemaakt van oude koffiekopjes”, zegt Simons lachend. In Uden sluit de WAK af met een muziek- en familiedag in de Petruskerk. Er worden verschillende workshops gegeven en dit is tegelijkertijd dé kans om op het grote kerkorgel te spelen.
Er zijn nog veel meer activiteiten, openbare repetities, exposities en workshops. Kijk voor het hele programma en de locaties op www.pieterbrueghel.nl en www.mikweb.nl.

[image=215096]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant