Afbeelding

‘Het is met ons véél gezelliger’

Sport 145 keer gelezen
VOLKEL – “We willen winnen, maar gezelligheid staat voorop”, stellen de voetballende dames van RKSV Volkel. Ze zijn daarom een aanwinst voor de club, “want het is met ons véél gezelliger” en dat al veertig jaar lang. Zaterdag 2 juni wordt het jubileum gevierd.

[image=215120]

Wilma Verstegen (53) was erbij veertig jaar geleden. “Ik was twaalf, maar je moest 16 zijn. Ik was in één keer vier jaar ouder.” Haar ouders vonden het goed. “Ze stonden hier in de kantine, ik was hier altijd en mijn broers voetbalden ook.” Wat opvalt op foto’s van toen zijn de ‘soort volleybalbroekjes’, die de allereerste Volkelse voetbaldames droegen. “Zo kort en strak mogelijk”, zien Rianne Vollenberg (33) en Cecile Vloet (33).

[image=215121]

Maar het niveauverschil tussen de verschillende dames in het elftal was groot, herinnert Wilma zich: “Je had er bij die het echt niet konden, maar ook die het wel konden. Maar dat is nog.” Omdat er in Volkel maar één damesteam is, weet Cecile, maar dat kan best nog eens veranderen. “We hebben nu twintig speelsters. Veel voor één en te weinig voor twee teams.” Aanwas is er voldoende, want er zijn twee meisjesteams, vertelt Cecile. “Maar ze blijven liever tot hun 18de bij de meisjes voetballen, want die spelen op zaterdag en op zondag willen ze uitslapen.”
Dat was in de meisjestijd van Rianne anders: “We wilden naar de dames, omdat we op zaterdag wilden gaan werken. Met een heel meidenteam zijn we overgestapt.”
Rianne is sinds twee jaar gestopt, maar Cecile ging door, ook nadat ze ‘de ergste blessure’ kreeg die een voetbaldame kan oplopen, namelijk zwangerschap: “Het kost toch zeker een jaar om terug te komen”, lacht ze.
Maar ze is terug bij Dames 1 die de sfeer in de kantine flink verhogen, zo denken ze zelf: “ We houden van spelletjes en dat is lachen. Soms overheersen we misschien, maar de mannen vinden het wel leuk. We krijgen geen commentaar.”
Ook weinig commentaar krijgen de dames op hun spel, want behalve ouders en vriendjes of elftallen die verzamelen, komt er weinig publiek, ook al spelen de dames op het hoofdveld. “Vrouwenvoetbal ziet er niet zo interessant uit als mannenvoetbal, dat is gewoon zo”, geeft Rianne toe.
“Ik denk dat ze meer kijken naar hoe we eruit zien dan naar het spel”, lacht Cecile die vooral op dat gebied een wens heeft en dat zijn ‘getailleerde shirtjes’: “We lopen nu echt in pyjama’s. Mannen van twee bij twee, die shirts krijgen wij ook. Rokjes, nee dat niet, je hebt best wel aardige damesmodel broeken. Maar mouwen tot de knieën, het is geen gezicht. Misschien komt er wel meer publiek als we strakke shirts hebben.”
Een sponsor zou daarvoor toch wel te vinden moeten zijn, denkt Rianne: “We hebben ooit sportbeha’s gesponsord gekregen. Laat in de middag in de kantine geregeld!”

Veertig jaar damesvoetbal in Volkel wordt zaterdag 2 juni gevierd met om 18.00 uur een jubileumwedstrijd van het huidige team tegen een elftal van oud-speelsters. Daarna is er een reünie in de kantine met onder meer een foto-expositie.

[image=215119]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant