Afbeelding

Kindcentrum Raam is van iedereen

Onderwijs 56 keer gelezen
UDEN – De hele week is het feest, en vrijdag is de officiële opening: dan is Kindcentrum Raam officieel in bedrijf. Maar dat is het eigenlijk al een maand. Sinds 7 mei zijn namelijk basisschool De Springplank, peuterspeelzaal De Harlekijn en kinderopvang Kiobra de gebruikers van het splinternieuwe pand aan Bosveld in Uden.

“Of wij zin hebben in de toekomst? Kijk eens goed!” Mirjam Smulders en Kim Sonderen lachen breeduit. Mirjam, directeur van de basisschool en bouwcoördinator Kim zijn meer dan tevreden met ‘hun’ kindcentrum, dat vooral veel openheid uitstraalt. “Dat is ook wat we wilden”, vertelt Mirjam. “Openheid, transparantie, een fris gebouw. Vroeger moest ik op mijn tenen staan om te zien wat er in een klaslokaal gebeurde. Nu is alles van glas.”

[image=215812]

Het begrip openheid heeft in Kindcentrum Raam een brede invulling. Er zijn werkpleintjes waar leerlingen zelfstandig werken, de multifunctionele accommodatie grenst direct aan de gymzaal, die in een handomdraai weer om te toveren is tot bijvoorbeeld een theater. En de middelste lokalen hebben geen deuren, maar schuifwanden. “Even wennen, maar er zijn al leerkrachten die de schuifwand standaard open hebben staan.” Volgens Kim komt die openheid de werksfeer ten goede. “Het werkt absoluut rustiger. Kinderen in de klas weten dat er in de gang andere kinderen aan het werk zijn. Daar houden ze rekening mee.”
Ook ouders en zelfs buurtbewoners worden betrokken bij het gebouw: tijdens kookclinics bijvoorbeeld, waar ouders een actieve rol in het lesprogramma hebben en volop samenwerken met de leerlingen. In de avonduren vergadert de wijkraad op de plek waar overdag kindervoeten rondrennen en verder levert de samenwerking tussen basisschool, tussen- en buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal veel voordelen op.

Vrijdag is de officiële opening (om 14.00 uur). Dan kunnen geïnteresseerden ook het nieuwe pand bewonderen (tot 17.00 uur).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant