Afbeelding

‘Lachen dames, het is voor de jury’

Sport 50 keer gelezen
UDEN – “En lachen dames, want het is voor de jury”, spoort leidster Wilhelmien Donkers de vrouwen aan tijdens het volksdansen. Avond aan avond zijn ze aan het trainen, net als de mannen die met hen vroeger bij de KPJ en de Jonge Boerenstand zaten. Zondag treden ze aan tijdens de veteranensportdag op de velden van UDI.

[image=215955]

Kogelstoten, pyramidebouwen, oefeningen, hardlopen, het gaat allemaal niet meer zo soepel als in de vijftig en zestiger jaren, maar fanatiek zijn ze als nooit tevoren. Zijtaart wordt onverslaanbaar geacht, die zijn nog fanatieker, maar tussen de honderden veteranen die zondag naar de UDI-velden, komen, wil gastheer Uden een topprestatie neerzetten.
En óók nog eens zorgen dat de veteranensportdag als evenement goed geregeld is. Nico Rovers heeft zijn computer vol draaiboeken en eigenlijk ook zijn hoofd. “Tribunes opbouwen, stippen leggen, banen trekken van 60 en 80 meter, verblijven maken, we zijn vanaf donderdag met een man of 15 bezig om het perfect voor elkaar te krijgen.”
De velden staan gratis ter beschikking, maar ‘de drank doet UDI zelf’. Dat lijkt een eerlijke deal, want er komen maar liefst 880 sporters. “Nou, die hebben zich opgegeven”, vertelt Nico, want hij heeft van clubs met problemen heeft gehoord. “Een is er plotseling gestorven, een onder de tractor gekomen, iemand is ergens vanaf gevallen en ribben gebroken, maar 850 doen er wel mee en die zijn er om negen uur. Om het zaakje te verkennen en om in te sporten om daarna pas voor de jury te verschijnen.”
Want sporten wordt lastiger als je ouder wordt. “Er zijn verschillende bewegingen met verschillende oefeningen en als je ouder wordt, haal je het weleens door elkaar. ‘Welke beweging hoort ook al weer bij welke oefening?’. Dat wordt steeds erger, hoe ouder je wordt. Ik heb het zelf ook weleens dat ik het in één keer niet meer weet.”
Zelf heeft Nico een ‘koije knie’ en doet hij niet mee. Wel is hij de ‘microfonist’ en tot zondag ook de regelaar. Dat de deelnemers dichtbij kunnen parkeren, bijvoorbeeld. “Want ze komen met volle tassen en tuinstoelen. Vroeger gingen we in het gras liggen, maar dat kan niet meer. We komen niet meer overeind als we drie uur in het gras hebben gelegen.”
De dreiging dan de veteranensportdag in Uden de laatste zou zijn en dat de veteranenclub in Uden daardoor zou ophouden, lijkt voorbij. Twee afdelingen hebben interesse het stokje over te nemen. “Ik denk dat wel lukt”, stelt Nico die trots het nieuwe vaandel van Uden laat zien met zelfs een wapen op de stok. “Met het kruis en de ploeg! Wij zijn er klaar voor!”

[image=215957]

De veteranensportdag begint zondag 10 juni om 10.00 uur. Om 13.00 uur is de officiële opening door burgemeester Hellegers waarna, onder muzikale begeleiding van harmonie De Eendracht, de deelnemers defileren voor het publiek en een massademonstratie geven. De entree bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Zie ook http://www.veteranensportdaguden.nl.

[image=215956]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant