Afbeelding

‘Veteranensportdag gaat door!’

Sport 88 keer gelezen
UDEN – “Bende pieren aan het vangen?”, lachen de veteranen. “Ga eens werken voor je uitkering”, kaatst de gemeentewerker terug. Het gaat er gemoedelijk aan toe deze donderdagochtend bij de UDI-velden. Nog wel, want zondag wordt er heel de dag fanatiek gesport tijdens de veteranensportdag.

[image=216018]

De gemeentewerkers brengen zwart zand om enkele glooiingen in het veld vlak te maken, en de gaten met water te vullen, want zondag wordt hier gesprint. “En op die leeftijd breek je nog snel iets”, lacht een UDI-man die weet: zondag is een bijzonder schouwspel te zien. Ruim 850 boerenzonen- en dochters die vroeger bij de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand of de Katholieke Plattelandsjongeren zaten, doen de gouden tijden van toen herleven. In hun witte bloezen, met gekleurde rokken en pantalons, gaan ze piramides bouwen, defileren en met zijn 850 allemaal tegelijk een massademonstratie geven.
Kleinkinderen zullen verbaasd naar hun opa’s en oma’s staren die hun verhalen van vroeger kunnen ophalen. “Pure nostalgie”, weet Nico Rovers die alles goed geregeld heeft, maar tureluurs wordt van de weersvoorspellingen. “Doe maar een gebedje, want ik hoop niet dat het net als in Zijtaart wordt, want toen regende het heel de dag.”
Nico was toen de ‘microfonist’: ‘Buienradar schaf ook maar af’, zei hij, toen het maar niet droog werd. Zondag is Nico weer de spreekstalmeester en of het zondag regent of niet, hij zal aan het eind van de dag een verlossend woord spreken, want lange tijd zag het er naar uit dat er na Uden geen veteransportdag meer gehouden zou worden. De veteranen worden ouder, er komt van onder niks bij en niemand leek nog de organisatie op zich te willen nemen. Maar zondag kan Nico de dag afsluiten met de woorden: “Tot volgend jaar in Liessel!”

[image=216019]

[image=216020]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant