Afbeelding

Grootse opzet derde editie Turkse Kermes

Kunst en cultuur 59 keer gelezen
CUIJK – Het terrein bij en rondom de Turkse Moskee aan de Galberg in Cuijk vormt op zaterdag 16 en zondag 17 juni het terrein van een groots opgezette Turkse Kermes. Twee dagen lang kunnen jong en oud kennismaken met de Turkse folklore en cultuur middels tal van activiteiten, muzikale acts en een braderie. Ook houdt de moskee een open dag inclusief rondleiding.

[image=216349]

“Elk jaar houden we een open dag van de moskee en is er een culturele dag. Die noemen we Kermes. Dat waren hiervoor altijd twee afzonderlijke activiteiten, maar die hebben we nu samengevoegd. Hierdoor is de derde editie van de Kermes grootser van opzet dan de afgelopen twee jaar”, legt Zeki Pektas, één van de initiatiefnemers, uit. Door de dagen heen vinden tal van (muzikale) optredens plaats. “Zo komt de Turkse volksdansgroep Kleurrijke Dans traditionele volksdansen laten zien en maken leerlingen van onze eigen muziekschool muziek met een saz (Turks snaarinstrument, soort gitaar). Ook zijn er optredens van een meisjesdansgroep”, vervolgt Emine Akkaya.

Publiek
Doel van de Kermes – een initiatief van de Turkse moskee Ahmet Yesevi, Nisa (Turkse vrouwenvereniging), CKB (Turkse meidenvereniging) en TGB (jongerenvereniging) – is volgens Zeki een ‘zo’n groot mogelijk publiek bereiken’. “We willen de mensen uit het Land van Cuijk en Maasduinen laten kennismaken met de Turkse cultuur en andersom ook om de jeugd van Turkse afkomst te leren over hun roots.”
Behalve de verschillende optredens kent de Turkse Kermes ook een grootschalige braderie met stands vol met traditionele Turkse spullen, zoals kleding, boeken en natuurlijk authentieke hapjes, drankjes en zoetigheden. “Je kunt hier twee dagen goed en uitgebreid eten”, vertelt Kerim Sahintürk. Sahin Aydin vult aan: “En voor de jongste jeugd is er op zaterdag schminken en een springkussen. Ook zijn er workshops en demo’s Ebru (papier marmeren) en voor de vrouwen is er een schoonheidssalon.”
Burgemeester Hillenaar brengt op zaterdag ook een bezoek aan de Kermes.

Kennismaking
Op zondag is een open dag in de moskee, inclusief een rondleiding en kennismaking met het gebed, en het naastgelegen koffiehuis. Ook op zondag hebben we een huifkar voor een ‘rondje Valuwe’ en is er voor de kinderen sumoworstelen. Bij genoeg animo vindt die dag een playbackshow plaats voor de jeugd tot tien jaar. Wederom zal die middag een demonstratie en workshop Ebru zijn.
De Kermes in en rond de Turkse Moskee aan de Galberg in Cuijk duurt zaterdag van 12.00 tot 20.00 uur, op zondag tot 18.00 uur. De toegang is gratis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant