Afbeelding

Uden aan de voeten van Bart Stultiens

Centrum 66 keer gelezen
UDEN – Bart Stultiens mocht een paar weken in het penthouse van De Wel bivakkeren en kon daar de Udense boel eens goed overzien. ‘Uden lag aan mijn voeten’, zag de cabaretier in zijn oudejaarsconference. Het publiek in Markant ook!

[image=231226]

Want wat was Bart Stultiens goed op dreef!Hij overzag de bouwput die Uden in 2012 was. “Alles is open, ook de winkels. D66 wil drie open winkelzondag per week!”
Hij zocht de betekenis op van ‘citymusketeer’: “Geldverspiller” en hij zag tijdens de open dag dat het ziekenhuis heel mooi is geworden: “Ik kan niet wachten om ziek te worden.” Hij was ook bij het crematorium wezen kijken. Er hing een briefje: ‘wegens sterfgeval geopend’.

[image=231238]

B&W wil V&D
Over de bouwput van centrum west was Bart Stultiens heel positief: “Eindelijk een openbaar toilet: La Place. En er komt een hele grote parkeergarage met de P, de P van Peerenboom.”
Even leek Bart de nostalgische kant op te gaan: “Het meest authenthieke stukje Uden staat er nog: de grill.” Opvallend vond Bart, en hij deed de eigenaar na in zijn interview met Sky Line: “Ik zou krib tegen de de kont gegooid hebben? Niet waar. Ik zei centrum west, mei best. Niet september!”

[image=231237]

Spreekbeurt
Hilarisch was ook de spreekbeurt van de kleine Johnny. Hij wilde het eigenlijk houden over het kampioenschap van Fc Uden, maar toch maar niet: “Het moet wel een beetje geloofwaardig blijven.”
Hij deed de spreekbeurt over zijn vader: ”Hij heeft een superrelaxed baantje. Hij zit bij de gemeente, bij de buitendienst. Het verschil met de binnendienst is dat je in de buitendienst mag roken, dus was de keuze niet zo moeilijk.”
In de winter werd zijn vader ook bij de ijsbaan ingezet, waar hij de letters expres verkeerd opgehangen had : ‘uden o nice’.

[image=231230]

Udens Weekblad
Bart was overgestapt van krant. Hij las eerst het Brabants Dagblad: “Maar ik heb nu een abonnement op het Udens Weekblad. Het grote voordeel is: het verschijnt maar twee keer in de week. Zo hou je tijd over van andere dingen en je blijft toch op de hoogte van het nieuws.”
Kliknieuws volgt Bart ook: “Kliknieuws is heel snel, soms staat het eerst op Kliknieuws en vervolgens gebeurt het.” Zelfs reacties vindt hij boeiend. “Over Markant bijvoorbeeld. ‘Wat een flutprogrammering dit jaar. Dat was onder de vorige directeur zeker niet gebeurd’, en daar onder MVG. Daar komt onder een andere reactie: ‘Nee, jij trok volle zalen!’, MP.”

[image=231240]

Bart presenteerde ook een nieuwe uitgave van De Winter: Het Udens Jaarblad waaruit hij enkele belangrijke berichten uit doornam met het publiek. Bijvoorbeeld dat het Stulpke in de top 100 van de beste cafés van Nederland was beland: “daarom happy hour van twintig over vijf tot tien voor half zes.”
Ook Veghel moest eraan geloven: “Veghel overweegt komend jaar de organisatie van Sluitspierfestival.”
‘UDI kampioen’, las Bart in het Udens Jaarblad. “Nee, niet UDI 1, maar A4. Ja, het is een grote vereniging: met B52, C1000 D66. Maar UDI 1 moest helemaal naar het noorden reizen. Ze waren al moe als ze aankwamen.”

[image=231232]

Ook stond in het Udens Jaarblad dat er bushokjes puin lagen. “Elke week is het raak en dan gaan ze ze extra motiveren door er van die gele borden op te zetten: Trap In.”
Bart Stultiens zong ook enkele prachtige liedjes vanachter de vleugel en speelde viool in zijn imitatie van de de eerste artiest die in de nieuwe evenementenhal van Markant gaat optreden: André Rieu.

[image=231236]

Met veel mimiek en woorspelingen boeide Bart de zaal, maar ook heel subtiel wist hij de Ujese mens te imiteren die hij trof in het Mediapark: “Op 24 mei moest ik er heen voor de apotheker en 26 mei om vier uur was ik aan de beurt.” Tijdens het wachten zat Bart altijd langs iemand die dan zei: “Snapte gij dè nou. Is toch nie normaal man.”
Tot slot ging Bart aan het dichten, over de man die zijn vrouw miste bijvoorbeeld: “Hij mist zijn vrouw, elke dag, want hij heeft nooit goed leren schieten.”

[image=231239]

Vakman
Dat Bart Stultiens een echte vakman is op het podium bewees hij met zijn tekst over produceren met ontelbare woorden die daar op rijmen. Het was een mooi levensverhaal over ‘produceren, studeren investeren, concurreren, niet laten intimideren, continu consumeren, van de wieg tot het graf en pas dan kun je pauzeren, hou je op te existeren, ga je verteren en weer voedsel produceren’. Heel knap ging Bart in die tekst over naar het publiek dat in de woordenbrij allang afgehaakt zou zijn en zich aan Bart begon te irriteren: ‘krijg de klere!’

[image=231228]

Heel de zaal van Markant genoot twee keer van de geweldige show, en het was natuurlijk een eer voor veel mensen om in de conference genoemd te worden, ook al werden ze door de mangel gehaald. Zaterdag was er één persoon in de zaal die zeker genoot en dat was Maarten van den Elzen. Hij kreeg van Bart een gedicht:

Stadsdichter
Zo klein als dit stadje is,
zo groot was onze dichter
Maar helaas, de literaire zwaargewicht,
Werd drieduizend euro lichter
Het is niet langer Van den Elzen
die zich op het rijm richt
Het is de Udense subsidiekraan
De subsidiekraan dicht


De zaal gaf na afloop een grote welverdiende staande ovatie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant