Afbeelding

Jeugdige vrijwilligers in zonnetje gezet

Algemeen 37 keer gelezen
UDEN – Drie vrijwilligers die niet te missen zijn bij hun vereniging werden dinsdag 18 december even in het zonnetje gezet. Luke van der Doelen (22), Loes Donkers (21) en Ruud Janssen (24) mochten aan wethouder Gerrit Overmans vertellen waarom ze zijn genomineerd voor jeugdige vrijwilliger van het jaar. “We vinden het hartstikke belangrijk dat de jeugd beloond wordt”, zegt Overmans. De drie kregen geen penning, maar wel een ‘bosje bloemen’ van Jamin en een cadeau bon.

[image=231174]

Luke
Luke is al tien jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis in Uden. Hij is begonnen met de EHBO-a lessen op de basisschool en vond het toen al heel leuk. Een jaar of zes geleden slaagde hij voor de Landelijke Opleiding tot Uitbeelding Slachtoffer (Lotus). Nu is hij bezig met de volwassen Lotus opleiding, die hard nodig is om alle leden de juiste EHBO-lessen te kunnen geven. “De Lotus opleiding is veel zwaarder dan de EHBO opleiding. De Lotus duurt bijvoorbeeld twee jaar en de EHBO maar acht weken. Verder moet je bij Lotus zelf kunnen schminken en natuurlijk goed kunnen acteren”, vertelt Luke. Sinds kort geeft hij zelf ook les binnen het Rode Kruis. Voor de jongerengroep organiseert hij activiteiten voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zo zijn ze een keer met honderd mensen naar de Efteling geweest en vorige maand zijn ze met vijf jongens gaan karten. Luke vindt dat er veel te weinig jongeren actief zijn bij het Rode Kruis en hij wil meer publiciteit, om dit aantal omhoog te krijgen. Buiten het Rode Kruis is Luke automonteur.

Loes
Loes is zeer betrokken bij handbalvereniging Helios ’72. Ze keept bij dames-1, zit in de jeugdcommissie en technische commissie. Voor de jeugdcommissie organiseert ze allerlei activiteiten door het jaar heen, waaronder het kamp. Hiernaast traint en coacht ze de meisjes in de C-jeugd. Ze heeft het erg druk, want ze zit nu in het tweede jaar van de Pabo en ze werkt ook nog eens twaalf uur in de week in een supermarkt. “Ik vind het leuk om te doen en de waardering die ik krijg is heel groot”, antwoord ze op de vraag van de wethouder waarom ze zich zo inzet voor het handbal.

Ruud
De oudste van het stel is Ruud. Hij komt als enige uit Odiliapeel. Hier is hij actief voor verschillende verenigingen. Waar hij het meeste tijd aan kwijt is is de volleybalvereniging Terraveen-Forzato Combinatie. Doordeweeks drie avonden en heel de zaterdag is hij bezig met het fluiten van wedstrijden, het spelen van wedstrijden en het assisteren van de hoofdcoach. Ook is hij binnen de club lid van de jeugdkampcommissie. Verder is Ruud actief in het Peelhonk en de Stichting Jeugdwerk Odiliapeel. Bij laatstgenoemde is hij onder andere lid van de organisatie voor de jeugdvakantieweek in Odiliapeel. Naast dit alles is hij fulltime elektricien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant