Afbeelding

Vogelwacht telt minder wintervogels

Algemeen 52 keer gelezen
UDEN - Tellers van de Vogelwacht Uden en omgeving hebben zondagmorgen maar liefst 59 verschillende soorten wintervogels geteld in de bebouwde kom van Uden en Volkel. Toch zijn dit er nog achttien minder dan 35 jaar geleden.

[image=231000]

In de telactie heeft de Vogelwacht negentien vierkante kilometer bebouwde kom van Uden en Volkel geteld op wintervogels. De tellingen zijn voor de nieuwe vogelatlas waarvoor het hele Nederlandse grondgebied, zo’n 42.000 vierkante kilometer, geteld wordt. Vogelwacht Uden neemt haar werkgebied, zo’n tweehonderd vierkante kilometer, voor eigen rekening. In elke vierkante kilometer wordt precies een uur geteld waarbij alle vogels, met uitzondering van hoog overvliegende vogels, worden opgeschreven. “En dan moet je nog stevig doorstappen”, zo liet een van de tellers weten.

Tweede ronde
Er zijn maar liefst 59 soorten wintervogels geteld. Dat is meer dan waarop de vogelwacht gerekend had maar wel veel minder dan de 77 soorten die 35 jaar geleden zijn aangetroffen, toen voor het eerst alle wintervogels geteld werden. “Maar we zij nog niet klaar” laat Leo Ballering, een van de organisatoren weten. “Er komt over zes weken nog een tweede ronde en ook worden losse waarnemingen in het eindresultaat meegenomen. Toch zullen er zeker soorten zijn die we niet gaan zien: de kuifleeuwerik is ondertussen bijna verdwenen uit Nederland en de bonte kraai blijft tegenwoordig in Scandinavië zitten”.

Verschillen
In de meest vogelrijke wijken, Melle en Uden Zuid zijn meer dan dertig verschillende soorten waargenomen. Voor Uden Zuid, waar ook het natuurgebiedje Kooldert bij hoort, is dat niet verrassend maar Melle steekt wel heel positief af tegen andere woonwijken. Het centrum inclusief de abdij en omgeving waren het dunst bevolkt met vogels: daar vlogen slechts veertien vogelsoorten rond. Ook in het buitengebied rond Lankes en Hoogveld waren maar weinig soorten te vinden. In de industriegebieden zijn gemiddeld iets meer dan twintig vogelsoorten waargenomen.

Nieuwe soorten
Naast het feit dat er misschien vogelsoorten verdwenen zijn, zijn er in vergelijking met 35 jaar geleden ook veel nieuwe soorten gezien. Dit zijn vooral watergebonden soorten als aalscholver, knobbelzwaan en drie soorten ganze, maar ook boerenlandvogels als putter en kneu. Echt bijzondere waarnemingen waren van de goudvink en appelvink, dit zijn heel mooie bosvogels die in de winter de bebouwde kom opzoeken.
Ook het aantal van twintig buizerds, meer dan één per vierkante kilometer, was verrassend. “We zien er altijd meer in de winter dan in de zomer omdat er veel overwinteraars uit Scandinavië komen”, licht Ballering toe. “Maar dat het er zoveel waren hadden we niet durven dromen”.
De tellers zijn benieuwd wat de tweede telronde op gaat leveren, die staat gepland voor het weekeinde van 26 en 27 januari

[image=231001]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant