Afbeelding

Waterpompstadion Boxmeer definitief gesloten

Algemeen 295 keer gelezen
BOXMEER – Met één druk op de knop schakelden burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer en directeur Guïljo van Nuland van Brabant Water vorige week dinsdag rond 14.30 uur het waterpompstation Boxmeer definitief uit.

[image=230951]

Daarmee kwam er een einde aan zestig jaar drinkwaterwinning in het gebied tussen Boxmeer en Sint Anthonis. Eerder was ook het pompstation in Vierlingsbeek afgeschakeld. De productie voor het verzorgingsgebied Boxmeer is inmiddels volledig overgenomen door het onlangs gerenoveerde waterproductiebedrijf in Veghel. Voor transport van water uit Veghel werd enkele jaren geleden een nieuwe grote waterleiding van 19 km aangelegd tussen de Mortel en Vierlingsbeek.
Directeur Van Nuland van Brabant Water wees er op dat sluiten van pompstation ‘hoogstzelden’ voorkomt. De organisatie, die sinds 1916 Brabant van drinkwater voorziet, heeft na Empel en Vierlingsbeek met Boxmeer pas zijn derde sluiting. “Eigenlijk zouden we verdrietig moeten zijn, maar dat is niet zo”, sprak Van Nuland. In 2003 had de ZLTO al om sluiting gevraagd. “Die vraag verraste ons nogal, maar kwam wel op het juiste moment.” Er werd een overleg ingezet met alle betrokken partijen en bekeken hoe vanuit de pompstations Veghel en Loosbroek drinkwater naar de regio Boxmeer kan komen. Dat gebeurt nu via de grote leiding, waarbij voormalig pompstation Vierlingsbeek als opjager en opslag fungeert. “Tien jaar later zijn we zover, zo lang duurt het in ons poldermodel. Alle partijen zijn er mee in hun nopjes, dat geldt - ondanks alle inspanningen - ook voor Brabant Water.”

Zachter water
De grote winst voor het verzorgingsgebied Boxmeer is dat nu veel zachter water uit de kranen komt. Het water dat via pompstation Boxmeer naar boven werd gehaald had een hardheid van 16,5 Duitse graden (“best wel hard”), het nieuw aangevoerde water is dankzij de ontkalking bij Veghel 8 Duitse graden (“lekker zacht”). “Zo ontstaat er minder snel kalkaanslag in de badkamer, apparatuur hoeft minder vaak ontkalkt te worden, de was is zachter en er kan minder wasmiddel gebruikt worden.” En dat is bevorderlijk voor de levensduur van de apparatuur.
Burgemeester Karel van Soest, die ook even stil stond bij de medewerkers van het pompstation, noemde het “een belangrijk moment voor de inwoners van deze streek. Vanaf nu stroomt er veel zachter water uit de kraan.” Of het zo is, zoals de burgemeester grapte, dat tandartsen in Boxmeer minder tandsteen hoeven te verwijderen, is de vraag maar dat zachtere water sprak hem wel aan. Van Soest stond ook even stil bij de toekomst van het stilgevallen pompstation. “Er staat hier een leeg gebouw in een open gebied. Misschien kan het wel een brugfunctie krijgen in de samenwerking tussen Boxmeer en Sint Anthonis.” Een heuse bestemming is er vooralsnog niet, “maar plat gooien kan altijd nog”.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant