Afbeelding

Sambeekse linde als wereldboom?

Algemeen 56 keer gelezen
SAMBEEK – Terwijl boomverzorgers als trapezewerkers twintig meter boven de aarde door de blauwe lucht zweven en overbodige takken wegzagen, kijkt eigenaar Adriaan Stevens zichtbaar genietend en trots naar het herstelwerk aan ‘zijn’ lindeboom.

“Het is broodnodig, want als het van de winter een keer flink waait, zouden die takken er zo maar uit kunnen vallen”, vertelt de 80-jarige Adriaan Stevens over het achterstallig onderhoud. Hij is blij dat er gehoor is gegeven aan een noodkreet die hij slaakte tijdens een informatieavond over de Maasheggen.

[image=230762]

De koningslinde, een kruising van een zomer- en winterlinde, is een solitair levend monument die volgens deskundigen rond 1600 is begonnen met groeien. “Maar misschien is hij wel duizend jaar oud“, stelt Stevens. Zeker is dat tussen 100 en 150 jaar geleden in de holle binnenzijde een nieuwe stam is gegroeid en die maakt dat de boom bij goed onderhoud nog eeuwenlang kan staan. Boomspecialist Willy Detiger legt nog graag een meetlint rond de boom, die met zijn 10,80 meter omtrek zeker de dikste is van Nederland. “En we hebben net ook een hoogtemeting gedaan. De linde is ruim 23 meter hoog.”

[image=230764]

De lindeboom werd in de loop der jaren meermaals geteisterd door wind, hagel en regen. Bij noodweer in 1884 raakte zij door een windvlaag twee grote takken kwijt en in 1901 viel zelfs de hele kruin uit de boom. In de jaren zeventig werden met stalen pennen en 300 meter staalkabel de stam en zware takken ‘verankerd’.

[image=230763]

Aan de snoeibeurt, die mogelijk is geworden dankzij een donatie van 3000 euro van de postcodeloterij, werkten dinsdag en woensdag een groep van zes boomverzorgingsbedrijven. “Dit snoeiwerk is de aanpak op de kortere termijn”, vertelt Robert Ceelen. “Daarnaast werken we aan een uitgebreider plan, waardoor de boom ook op de langere termijn behouden kan blijven.” Zo is het plan om de lagere takken door te laten groeien, zodat ze op de grond komen en uitschieten. “Dan vormen ze als het waren steunen voor de stam”, vertelt Detiger. “De groene koepel die zo ontstaat noemen we wel een kathedraal.”

[image=230765]

Volgens Ton Stokwielder van stichting Wereldboom is de linde van Sambeek kansrijk voor opname op de wereldlijst, die nu nog maar drie Nederlandse bomen telt. Als historische bewijzen leverde eigenaar Stevens hem “een kruiwagen vol” documenten. “Daarnaast moet de boom ook gedragen worden door de plaatselijke gemeenschap.” Aan Stevens zal het niet liggen. Hij is van plan om zijn boom over te dragen aan zijn 13-jarige kleinzoon Bart. “Nee, het staat niet in mijn testament, maar we gaan het wel officieel doen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant