Afbeelding

Kostbaar paneeltje voor museum

Kunst en cultuur 65 keer gelezen
UDEN - Aan het Museum voor Religieuze Kunst in Uden is vrijdag een kostbaar klein, middeleeuws paneeltje geschonken. De schenker is de Congregatie Zusters van het Arme Kind Jezus uit Simpelveld. Het paneeltje, een schildering op hout van 21,5 x 28,5 centimeter, heeft als voorstelling de zogenaamde ‘Gregoriusmis’.

[image=230641]

Deze voorstelling was op het einde van de Middeleeuwen erg populair en had te maken met een begrafenisritueel met dezelfde naam. Men droeg dan een zogenaamde Gregoriusmis op voor de overledene. Dat zijn dertig missen opgedragen achter elkaar voor het zielenheil van de gestorvene. Volgens Léon van Liebergen, senior-conservator, is het een prachtige aanwinst voor het museum. “Niet alleen vanwege de voorstelling, die nauw aansluit op de spiritualiteit van de zusters Birgittinessen, maar ook vanwege de streek van ontstaan. Het paneeltje is omstreeks 1500 vervaardigd, naar alle waarschijnlijkheid in Brabant.”

Attributen
De afbeelding geeft altijd paus Gregorius ( 540-604) weer die neerknielt voor het altaar waarachter Christus als Man van Smarten verschijnt. Christus is dan omgeven met talrijke attributen die verwijzen naar zijn lijden. Zoals de speer waar zijn hart mee werd doorboord, de stengel met de spons gedrenkt in azijn, de beulen, de dertig penningen van het verraad van Judas en nog talrijke andere zaken. Op de achtergrond is ook de intocht in Jeruzalem te zien als mede Christus in de Hof van Olijven,waar hij vraagt of deze kelk aan hem voorbij mag gaan. Ook is een geopend graf te zien dat verwijst naar de Verrijzenis van Christus. Paus Gregorius is omgeven door de drie andere kerkvaders : Augustinus, Ambrosius en Jheronimus.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant