Afbeelding

Toekomst LOG inzet bij Raad van State

Politiek 46 keer gelezen
DEN HAAG – De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandelt donderdag twee geschillen waarbij de gemeente Sint Anthonis zich niet wil neerleggen bij weigeringen van het provinciebestuur van Noord-Brabant om veebedrijven te (ver)plaatsen op het LandbouwOntwikkelingsGebied Oploo.

[image=229594]

In de eerste zaak weigert het college van gedeputeerde staten om ontheffingen te verlenen voor de verplaatsing van vier intensieve veehouderijen naar zogenoemde LandbouwOntwikkelingsGebieden (LOG’s) in Heeze-Leende en Gilze en Oploo. Volgens (nieuw) provinciaal beleid is de vestiging van nieuwe intensieve veehouderijen in landbouwontwikkelingsgebieden verboden. Het college van burgemeester en wethouders van Sint-Anthonis en hun collega’s in Heeze-Leende en Gilze-Rijen komen samen met een aantal veehouders tegen de weigeringen in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat het provinciale beleid in strijd is met de Reconstructiewet en het provinciale reconstructieplan, waarin juist is opgenomen dat intensieve veehouderijen naar LOG’s moeten worden verplaatst. Daarom had het provinciebestuur volgens hen de ontheffingen niet mogen weigeren.

Ledeacker
De zitting gaat ook over de aanwijzing die het provinciebestuur heeft gegeven met betrekking tot het bestemmingsplan 'Ledeacker, Nullen-Dorpsstraat' van de gemeente Sint Anthonis. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op bepaalde onderdelen 'overrulet'. Het provinciebestuur is het niet eens met de mogelijkheid in het plan om drie vrijstaande woningen te bouwen aan de Dorpsstraat en de Nullen in Ledeacker. Op deze locatie is nu nog een intensieve veehouderij gevestigd. De gemeenteraad wil deze veehouderij verplaatsen naar het LOG Oploo. Het provinciebestuur heeft de reactieve aanwijzing gegeven, omdat niet gewaarborgd is dat de kwaliteit van de omgeving van de Dorpsstraat en de Nullen verbetert door daar woningbouw toe te staan. Hiertegen komt de gemeente Sint Anthonis in beroep.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant