Afbeelding

'Veel ongelukken komen door persoon zelf'

Zakelijk 5 keer gelezen
OSS – Met de campagne 'Help Brabant mee op weg naar nul verkeersdoden' wordt in Oss op zaterdag 3 november de aftrap gegeven, om bewustwording van het eigen verkeersgedrag te vergroten. De dag heeft plaats aan de Gasstraat Oost in Oss.

[image=226941]

Veilig Verkeer Nederland (VVN), Smits Opleidingen en Bike+ hebben de handen ineengeslagen en houden verschillende acties om de verkeersveiligheid in de regio te vergroten. "95 procent van de verkeersongelukken ligt aan de persoon zelf, niet aan het weer of het slechte zicht. Mensen zijn steeds meer bezig met hun mobieltje of andere dingen, maar het is belangrijk dat mensen kijken naar hun eigen gedrag in het verkeer", aldus Arno Smits, eigenaar van Smits Opleidingen.

Doelstelling
Volgens Jurriën van der Veer, voorzitter van VVN afdeling Maasland, is het van belang dat mensen (vooral ouders) gaan denken wat ze zelf kunnen doen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. "Het is niet alleen bij jongeren een stukje bewustwording, maar ook bij de ouders, zodat hun kind veilig over straat kan gaan. Het accent van de campagne ligt voornamelijk op jongeren. Toch worden ook de ouderen onder de aandacht gebracht. Er komen steeds meer elektrische fietsen, dus ouderen gaan met een hogere snelheid fietsen en ook dat zorgt weer voor gevaarlijke situaties."

Activiteiten
In het centrum wordt volop reclame gemaakt voor de verkeersveiligheid. Zo gaan de als lampenkap verklede Toiske en Tieske met kinderen aan de slag om het logo van de verkeersactie op de grond te tekenen. Smits laat 35 pasgeslaagde bestuurders ervaren hoe het is om in een vrachtwagen te rijden. Ze rijden op de openbare weg om zo te ervaren wat een chauffeur meemaakt in de cabine en om het beperkte zicht dat een vrachtwagenchauffeur heeft te zien. Bij Bike+ kunnen bezoekers van de campagne gratis hun fietsverlichting laten controleren en indien nodig worden er kleine reparaties uitgevoerd. "Er komen mensen in de winkel om hun fietsverlichting te laten maken, maar niet voor hun eigen veiligheid. Dat is omdat, zeggen ze dan, een verbaal veel meer kost", aldus John Vos, bedrijfsleider van Bike+. Als extraatje ontvangen deelnemers van VVN een veiligheidshamer voor in de auto, die aan de sleutelbos gehangen kan worden. www.nulverkeersdoden.nl

Klik hier voor een filmpje.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant