Afbeelding

'Dan maar meteen een echte marathon'

Sport 28 keer gelezen
UDEN – Hij heeft startnummer 55652, een zelf ontworpen looptenue en vele, vele trainingskilometers in de benen. Jan van den Elzen, aardbeienkoning en voorzitter van FC de Rakt, is klaar voor de marathon van New York. “Ik heb nog nooit zelfs maar 100 meter met zijn tweeën gelopen”, zegt Jan, die zich op 4 november in de Amerikaanse metropool omringd weet door tienduizenden andere sportievelingen. Voor de Udenaar is het trouwens niet alleen een sportieve uitdaging. Hij loopt om geld op te halen voor Stichting MS Research (Multiple Sclerose), een ziekte waaraan zijn moeder leed en nu ook enkele leden en ouders van FC de Rakt.

[image=226647]

Jan van den Elzen heeft voor de marathon een eigen shirt laten ontwerpen. “Voorop staat de Nederlandse vlag met daarin het logo ‘Aardbeien van Jan’. Op mijn hart staat ‘Moeke’ en ook het logo van MS Research staat er prominent op. Ze moeten me wel makkelijk kunnen herkennen”, zegt hij lachend. Het wordt niet alleen zijn eerste marathon, maar sowieso de eerste wedstrijd die hij loopt. “Ik heb zelfs nog nooit ook maar honderd meter met zijn tweeën gelopen. Ik doe al twintig jaar aan hardlopen, maar altijd alleen. Meestal zo’n vijftien kilometer. Daar voel ik me goed bij. Ook heb ik altijd fanatiek gevoetbald bij FC de Rakt, maar sinds ik anderhalf jaar geleden besloten heb de marathon te lopen, ben ik daar even mee gestopt. Ik had gemiddeld toch zo’n twee blessures per jaar. Mijn fysiotherapeut zei ook dat ik me beter op het lopen kon richten. Ik wil ook niet dat ik straks niet aan de start kan staan door een lullige blessure. Pas na de marathon ga ik weer lekker voetballen.”
Jan is nu 58. Voor hem een speciale leeftijd om juist nu de marathon van New York te lopen. “Ons moeke, die ook aan MS leed, was 58 toen ze stierf. Het is in Amerika trouwens helemaal ‘in’, om voor een goed doel te lopen. Ook bij zijn club FC de Rakt zijn enkele ouders en leden die aan MS lijden. Het gaat om Niel van de Lokkant, Annelies Hudson en Joop Wiendels. “Ik heb ze alle drie gesproken en gevraagd of ze er achter staan dan ik voor Stichting MS Research loop. Ze staan er vierkant achter. Ik was onder de indruk van hun verhalen. De moeder van Niel had ook MS. Toen ik hem sprak kwamen we erachter dat zijn moeder en mijn moeder lotgenoten waren én daardoor ook vriendinnen. Ik weet nu waarom ik die marathon ga lopen. De herkomst van de ziekte is nog vrij onbekend en het treft drie gezinnen bij FC de Rakt. MS heeft impact op het hele gezin. Dat weet ik uit eigen ervaring. We dachten vroeger dat het erfelijk was. Als iemand een lui oog had of pijn in de rug dachten we meteen dat wij het ook hadden. Inmiddels weten we beter. MS is niet erfelijk.”
De moeder van Jan overleed in 1984. “Tien jaar eerder was de ziekte geconstateerd. Destijds waren er weinig medicijnen. Er de medicatie die er was, was niet altijd goed. Inmiddels zijn er heel wat vorderingen gemaakt. Er zijn verschillende vormen van MS en er is ook veel verschillende medicatie. Maar het onderzoek moet doorgaan en dat wil ik graag steunen.”
Als eigenaar van een internationaal aardbeienbedrijf en als voorzitter van FC de Rakt heeft Jan van den Elzen zijn netwerken aangeboord om zoveel mogelijk sponsoren te werven. Dat leverde al de nodige stortingen op. De voetbalclub houdt donderdag 25 oktober zelfs een speciale clubavond voor alle leden en andere geïnteresseerden om zoveel mogelijk geld op te halen. Meer hierover is te lezen in de kolom van FC de Rakt, elders op deze pagina. “De vele stortingen en steunbetuigingen geven natuurlijk extra druk, maar vormen ook een enorme stimulans. Nee, een streefbedrag heb ik niet. Wel een streeftijd. Ik zou graag de marathon in minder dan vier uur lopen. Wie dat haalt, krijgt namelijk een vermelding in de New York Times. Dat is ook een mooi doel.”
Een van de zwaarste onderdelen van de marathon van New York is de brug waar een hoogteverschil van 80 meter moet worden overbrugd. Ook hier heeft Jan hard op getraind. “Eerst op Bedaf, de Blote Kont op en neer rennen. Maar het mulle zand verhoogt het risico op blessures. Dus ben ik daarna overgestapt op het wildviaduct boven de A50. Op een maandag heb het viaduct 32 keer op- en afgelopen, dat is in totaal 25 kilometer.”
Op 31 oktober vertrekt Jan met zijn gezin naar New York. “Het kost je twee uur per dag om het tijdsverschil te overbruggen. Ik wil goed uitgerust aan de start verschijnen. Ik hoef niets mee te nemen. Je wordt onderweg van alles voorzien. Er zijn in totaal 47.000 deelnemers. Ik ken verder niemand die meeloopt.”

Wie Jan van den Elzen ook wil steunen om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar MS, kan een bedrag storten op rekeningnummer 117720526 (Rabobank, t.n.v. Stichting Jan loopt New York voor MS Research).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant