Afbeelding

'Da ge bedankt bent, da witte!'

Column 19 keer gelezen
Columnist Hans Tervoort is een prototype Bosschenaar: grôte bek, klein hartje, bedenkt
concepten voor reclames, is docent Nederlands, organiseert ludieke evenementen, zingt als L.Vis, danst met de Dansmari’s, zingt en schrijft bij de Foe Jong Bende, houdt van een biertje, van zijn vriendin Irene en van zijn kinderen Nadine, Jasmijn en Kees. Reacties op deze column mogen naar .


[image=224619]

Precies 68 jaar geleden werd er hevig gevochten in en rondom Den Bosch. Op maandag 23 oktober bevrijdden de Geallieerden Rosmalen en een dag later Hintham. Na een zeer heftige week was op vrijdag heel Den Bosch bevrijd. Tjonge,dat zal me een feestweekend zijn geweest! Mijn ouders hebben die bevrijding als kleine kinderen meegemaakt maar ze weten er nog alles van.

Stel je voor dat we nou niet bevrijd waren... wat dan? Zouden we dan allemaal Duits praten? Zouden mijn kinderen Monica, Ursula en Wolfgang hebben geheten en iedere dag nach der Schule marcheren? Zou de plaatselijke voetbalclub Borussia Herzogenbusch hebben geheten? En de hockeyclub Gelb Schwartz Den Busch? Zou iedereen een Duitse herder hebben en zouden we regelmatig wereldkampioen voetbal zijn? Iedere dag aan de sauerkraut en bratwursten? Geen carnaval maar Oktoberfest? Geen koninginnedag maar de verjaardag van Angela Merkel vieren?

Of wat als we bevrijd waren door de Russen? Spartak Den Bosch? Zwalkend van de wodka thuiskomen uit de fabriek? Het hele jaar een Siberische lente? Geen Jan Wolkers lezen maar TolstoÏ en Poesjkin?

Of net als Berlijn dat we bevrijd zouden zijn door vier mogendheden? Dat ze op de Grobbendonklaan een grote muur hadden gemaakt en dat ze in de Aawijk en Hintham Russisch zouden leren en Rudy van der Zanden ijzeren gordijnen zou verkopen?

Gelukkig verliep het anders en werden wij keurig bevrijd door de 53e Welsh Divisie met ondersteuning van de 7e Engelse Pantserdivisie. Gelukkig hoeven we geen "Danke schön" te zeggen maar kunnen we gewoon zeggen: "Da ge bedankt bent, da witte!"
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant