Afbeelding

‘FestyLand is festival voor écht iedereen’

Muziek 45 keer gelezen
VOLKEL - “Een festival voor écht iedereen, dat is het doel van het Heldenproject”, vertelt Wilma van Eerdt. “Met het Heldenproject scheppen we de mogelijkheid voor mensen met een beperking om mee te feesten, maar ook om mee te werken!”

[image=193707]

De veertig medewerkers met een beperking worden op de FestyLand-zondag ‘helden’ genoemd. “Als je op een festival durft te gaan staan of te werken, dan ben je een held! Ze helpen mee met het sfeerbeheer (security), ze helpen achter de bar of als stagehand, ze verkopen merchandise én er is een held die het programma in de Jupiler-stage presenteert.
Ook de DJ’s krijgen assistentie van Disco “the Moon” en bakkerij Antoon en Frans uit Megen is aanwezig om ook de innerlijke mens te verzorgen.

[image=193728]

“Bijzonder wordt een Frans terras in de Mainstage tent”, verteld Wilma. “Daar komt een Eiffeltoren met een echte Franse sfeer vol liefde en lekkers. Koffie en thee, met een worstenbroodje van de bakkerij en dat allemaal wordt geserveerd ‘door de helden.” Het thema voor het Heldenproject is liefde, geïnspireerd door de voorstelling van het TeugelTheater.
Het Heldenproject wordt nu voor de derde keer op FestyLand gehouden. “Er staat natuurlijk nergens geschreven dat mensen met een beperking niet welkom zijn op een festival, maar het is gebleken dat deze mensen niet gemakkelijk naar een festival gaan. Er zijn heel veel prikkels, het is vaak druk, maar het wordt steeds meer bekend dat op FestyLand wél mogelijkheden zijn om ergens op een rustig plek te zitten of om iets rustig van een afstandje te bekijken en dat je dus niet hoeft te stagediven. Er zijn natuurlijk ook cliënten die het geweldig vinden om wel heel veel prikkels te krijgen en daaraan méé willen doen.”

[image=193718]

De drempel om een festival te bezoeken is door het Heldenproject verlaagd, weet Wilma. “We zien het enthousiasme van alle kanten. Ook mensen die niets van doen hebben met het project of weinig contacten hebben met deze groep, zien dat mensen met een beperking niet alleen aanwezig zijn, maar ook overal aan het werk zijn, en dat wordt overal als heel positief ervaren! Zoals ze in de samenleving deel van het geheel zijn, zou dat op een festival ook moeten zijn. Festyland geeft het goede voorbeeld hierin.”

[image=193720]

De oorsprong der liefde
Ook als artiest zijn er zondag helden actief. Het Teugeltheater, vorig jaar nog te zien als ‘De Onverklaarbare Fanfare’, is zondag twee keer te zien met de ‘De Oorsprong der Liefde’ een muzikale en beeldende theatervoorstelling, om 12.30 uur in de Spiegeltent en om 15.30 uur in de Eetertaintent.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant