Afbeelding

’De eerste én de laatste keer in mijn leven’

Kunst en cultuur 52 keer gelezen
UDEN – Is Jan Versteegde een kunstenaar. Hij wuift het weg. “Nee, hobbyist! Ik zou het vroeger wel gewild hebben, maar er zat geen toekomst in.” Toch maakt hij bijzondere dingen …

[image=225123]

Zo verwerkte Jan de toekomstdromen van zijn kleinkinderen, bij het verlaten van de middelbare school, in beelden. Een kleindochter speelt piano, de ander zweeft door de lucht, want hij wilde piloot worden. Tegenwoordig ook een beroep zonder veel toekomst, maar dat Jan Versteegde zijn studie rechten afbrak, omdat er geen vooruitzichten waren op een baan, is opmerkelijk.
Hij trouwde met de dochter van De Slinger, Coos Aldenhuijsen, en samen begonnen ze een textielwinkel in zuid-Limburg. Met zes kinderen op school en een vrouw die les gaf, ging Jan toch weer rechten studeren. “Met zijn achten gingen we naar school”, lacht Jan die in die tijd niet veel meer tekende of schilderde.
Dat hij dat wel goed kon, was afgelopen weken te zien bij Ton Fleskens. Om het diamanten huwelijk met zijn Coos te vieren, was er zijn levenswerk wat kunst betreft te zien. Het begint bij het zelfportret van de jonge Jan, die zelfbewust de wereld inkijkt en het uiteindelijk tot jurist in de directie van de heao in Eindhoven zou schoppen.

Michelangelo
Na zijn pensionering begonnen de beelden uit zijn handen te komen. Van dieren, tot een beeld van de pleurante van Philips de Schone. Twee jaar werkte Jan aan beelden geïnspireerd op de schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse kapel. “Daar waren twaalf ruimtes over, maar in plaats van de twaalf apostelen, koos Michelangelo voor zeven profeten uit het oude testament en vijf sibille uit de klassieke oudheid.”
Veel meer werk van Jan is gebaseerd op verhalen uit de bijbel of de oudheid. Of gewoon een foto uit de krant. Mooie beelden, maar niet te koop, dat mag niet van Coos.
Het zijn de kinderen en kleinkinderen die zijn kunst ontvangen als bijzondere cadeaus en straks ooit ongetwijfeld mooie herinneringen. “Als je 87 bent, is het ook een keer afgelopen’, weet Jan die voor het eerst zijn kunstwerken exposeert. “De eerste én de laatste keer in mijn leven.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant