Afbeelding

Kinderen Zevenster beleven de natuur

Onderwijs 2 keer gelezen
UDEN - De kinderen van groep 5 en 6 van vrijebasisschool de Zevenster hadden donderdag hun eerste dag van het natuurbelevingsproject in en om de Slabroekse heide. De kinderen ervaren de natuur met al hun zintuigen en hebben zelf invloed op wat er gedaan wordt.
Op de fiets gingen ze via het slingerpad naar vrouw Fleur die zat te wachten aan de rand van het natuurgebied. Daar zongen ze het - in de klas geleerde - lied en werden daarmee toegelaten in het gebied.


[youtube=luzkcjfVr_M]

[image=224714]

Vervolgens werden ze per groep naar wachters gebracht die elk een element vertegenwoordigden. Ze vonden eerst de luchtwachter, daarna kwamen ze vuur, aarde en water tegen. De kinderen bleven de hele dag bij hun eigen wachter en struinden dwars door de natuur waarbij alle details bekeken werden. In het water vonden ze zelfs een salamander en libellelarven. Onderweg werden verse kruiden geplukt om thee van te maken. Ze vonden deze thee écht lekker. Ook hebben ze geblinddoekt bomen herkend en een lievelingsboom uitgezocht. Ze hebben bedacht hoe oud deze boom was, wat hij in zijn leven al meegemaakt heeft en hoe het zou zijn om op deze plek boom te zijn.

Soep
Aan het einde mochten ze hun zelfverzonnen natuurnaam op hun T-shirt schrijven en samen met vrouw Fleur soep maken van de kruiden uit het bos. De kinderen vertelden trots hoe ze geleerd hebben om brandnetelblaadjes te plukken zonder geprikt te worden. De soep ging op tot de laatste druppel, er is geen enkele soep lekkerder dan soep die je eet na een hele dag in de natuur en waarin ook nog eens zelf geplukte kruiden zitten.
Volgende week komen de kinderen weer terug. Ze gaan dan nog veel meer ervaringen opdoen in de natuur. Het project is er op gericht dat de kinderen respect krijgen voor de natuur door eigen positieve ervaringen. Naast actieve spelletjes en activiteiten is er in deze drie dagen ook voldoende ruimte voor momenten van stilte en verwondering.

[image=224716][image=224715][image=224713][image=224712]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant