Afbeelding

‘Ik zet mijn kwaliteiten in voor het museum’

Kunst en cultuur 58 keer gelezen
UDEN – “Ik heb eigenlijk twee banen waarvan er een beter betaald wordt dan de andere”, lacht Karin de Rijk. Zij is een van de vijftig vrijwilligers in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Samen met Jan van de Tillaart en Annelies van Thienen praten ze over hun rol in het museum. “Ons werk is niet alleen zinvol maar ook leuk. Het geeft voldoening en het is fijn om hier te zijn, de sfeer is zo prettig.” Maar, meer handen maken licht werk. Vandaar dat meer enthousiaste mensen welkom zijn om bij te springen.

[image=224633]

Voor Jan van de Tillaart zit het vrijwilligerswerk in het bloed. Hij woont al heel zijn leven tegenover de abdij aan de Veghelsedijk. “Mijn vader werkte al voor de zusters. Hij kreeg ieder jaar een krentenmik van een meter lang voor al zijn inspanningen. En sinds ik vier jaar geleden met pensioen ging, vind ik het ook heel leuk om te doen. Ik zet mijn kwaliteiten graag in voor het museum. Ik deed beheer en onderhoud in sociale woningbouw en kan mijn ervaring hier goed toepassen. Ik krijg er geen krentenmik voor terug, maar wel de sociale contacten.”
Karin is dochter van een geschiedenisleraar en zit zelf ook in het onderwijs. “Ik hou van verhalen vertellen en van geschiedenis. Dat heb ik natuurlijk van thuis meegekregen. Hier pas ik dat al tien jaar toe in rondleidingen en bedenken van projecten voor de jeugd. Bovendien vind ik het goed dat kinderen wat mee krijgen van onze religieuze cultuur. Er is hier veel te doen en de waardering is groot. Het is fijn om de prettige sfeer hier over te brengen.”
Annelies zit vaak op haar knieën. Niet letterlijk voor een van de vele religieuze beelden, maar in de kruidentuin. “Om onkruid te wieden. Noem het chique hofdame, maar ik ben gewoon tuinvrouw. Ik doe aan kruidengeneeskunde, dus dit werk pas goed bij mij. Ik kwam een jaar geleden voor het eerst als bezoeker en iemand vroeg of ik kwam werken. Waarom niet?”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant