Afbeelding

‘Kijk nou: hier steken de kikkers over’

Opmerkelijk 51 keer gelezen
UDEN – Theater, muziek, natuur, literatuur en beeldende kunst, het komt allemaal samen tijdens het zesde Slingerpadfestival dat zaterdag 22 en zondag 23 september gehouden wordt in en rond Naat Piek. Het Slingerpad wordt daarbij voorzien van zebrapaden voor het ‘Overstekend Wild’.

[image=224280]

Zebrapaden op het Slingerpad voor vlinders en kikkers of wie weet waar de kunstenaars Genoveef Lukassen en Karel den Biggelaar mee voor de dag komen. Misschien wel knoerissen… Het wordt ongetwijfeld een grappig project waar de mensen die in het bos rond Naat Piek recreëren, een maand lang van kunnen genieten. Maar wel een project met een serieuze ondertoon. “Het zebrapad wordt door heel veel mensen als niet meer veilig ervaren”, vertelt Marc Isphording. “Er zijn nogal wat fietsers of automobilisten, die zeggen: ‘ik kan nog net door, die voetganger moet maar wachten’, terwijl auto’s en fietsers móeten stoppen, zo gauw een voetganger zich bij een zebrapad meldt. Wij gaan daarom een aantal alternatieven uitproberen voor het zebrapad zoals dat in het dorp ligt. We geven het zebrapad een ander uiterlijk door het wat vrolijker en wat beeldender te maken. Karel en Genoveef zijn zes varianten aan het uitwerken en die komen hier in het bos te liggen op het fietspad.”
Onder de bezoekers van ‘overstekend wild’ wordt een enquête gehouden welk zebrapad het beste alternatief vormt voor het zebrapad in het dorp. Niet dat de gemeente er echt iets mee zal doen, weet Marc. “Nee, want dan weten automobilisten niet meer of ze wél of níet moeten stoppen. Het project is een ludieke manier om aandacht te vragen voor wat sommige mensen als een probleem ervaren. Tegelijk is het een project waar ouders met kinderen gaan wandelen: ‘kijk nou: hier steken de kikkers over’.”

Vervogelhuisje
De zebrapaden blijven een maand liggen, maar het Slingerpadfestival zelf duurt twee dagen. “Zaterdagavond en zondag hebben we mooie voorstellingen en zondag bruist het hier ook met activiteiten die gratis toegankelijk zijn”, vertelt Marc.
Er is bijvoorbeeld een workshop skeletjes knutselen, concerten van Samba Salad en de Droomwevers en heel bijzonder het Vervogelhuisje. “Hoe zou jij klinken als je een vogeltje bent”, legt Marc uit. “In het vogelhuisje doe je het geluid van een vogel na aan de hand wat je ziet op een computerscherm. Dat wordt opgenomen en vervolgens zes keer versneld, want vogels leven zes keer zo snel. Buiten de kast zie je dan een filmpje met de vogel die jij hebt nagedaan maar dan met jouw geluid en dat is heel grappig. Je wordt vervogeld!”
Een ander hoogtepunt wordt de Bangelijke Kermismolen, een draaimolen met figuren geïnspireerd op Jeroen Bosch terwijl in het Naat Piek theater wordt voorgedragen uit een boek en de tekenaar er live bij tekent. Volgende week is in het Udens Weekblad het complete programma te lezen, maar de zondagmiddag van 23 september is er een om vrij te houden voor het Slingerpadfestival: “Vanaf twee jaar al is er van alles te doen, van 12.00 tot 17.00 uur. Er is ook een terras met koffie en we hebben grote tenten, dus wat voor weer het ook is, het gaat altijd goed!”

Zie ook www.slingerpadfestival.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant