Afbeelding

'Blikken op Brabant is mooi handvat'

Onderwijs 48 keer gelezen
UDEN - De canon van Brabant is afgelopen woensdag gepresenteerd in speelleercentrum De Wijde Wereld in Uden. Gedeputeerde Brigite van Haaften van Cultuur en Samenleving overhandigde het mooie boekwerk Blikken op Brabant aan leerkracht Wim Mank. Het boek biedt houvast voor Noord-Brabantse docenten die met de canon van Nederland aan de slag gaan, maar in de klas merken dat het nationale verhaal soms te ver van hun directe omgeving af staat.

[image=223834]

“Ik haal altijd de geschiedenis dichterbij. Zo werk ik al jaren. Dat heb ik al geleerd van mijn geschiedenisdocent aan de Pedagogische Academie. En ik werk al veel in groep acht met de nationale canon. Maar dit boek is een heel goed houvast dat ik zeker veel ga gebruiken”, zegt leerkracht Ad van Ras van basisschool De Dijk uit Odiliapeel. Samen met andere leerkrachten van basisscholen uit Uden deed hij mee aan een workshop waarin uitgelegd werd hoe ze het boek kunnen gebruiken in de les. Want het werk is in de eerste plaats voor leerkrachten in het basisonderwijs bedoeld.
Blikken op Brabant gaat niet uit van deze stereotyperingen, maar is een aanvulling op de landelijke geschiedenis. Dat vertelt bijvoorbeeld over hunebedden, maar die zijn er in Brabant niet. Wel veel grafheuvels. Een blik uit het Brabantse venster laat iets anders zien dan in de canon van Nederland het geval is.

Belangrijk
Volgens Brigite van Haaften is bewust omgaan met je verleden heel belangrijk. “Het motto van de Paralympics was Inspire a generation. Dat is wat leerkrachten al dagelijks doen. En het is mooi dat de Brabantse canon is geschreven zodat de geschiedenis in de achtertuin van de mensen wordt gebracht. Voor kinderen is het belangrijk om kennis te maken met hun wortels. In mijn functie heb ik te maken met jeugdzorg en daar kom ik kinderen tegen die geen familie geschiedenis hebben. Dat is triest. Door de geschiedenis levend te houden, blijft die in ons collectieve geheugen.” Van Haaften noemde het boekwerk een juweeltje dat ieder kind verdient.
De voorzitter van het Brabants Heem, burgemeester Henk Hellegers (van de gemeente Uden, red.) kon wel heel veel redenen noemen waarom de presentatie in zijn gemeente was. Een daarvan is het Vluchtoord waar 7000 Belgen in de Wereldoorlog naar toe zijn gevlucht. Een onderwerp in het boek dat deze geschiedenis dicht bij huis haalt. De Belgen zwommen in de Kleuter en daardoor krijgt die plek meer betekenis voor kinderen. Een van de voorbeelden over de neutrale geschiedenis die door het in de eigen omgeving te plaatsen aangevuld wordt en een rijker beeld schetst.
Dankzij de Provincie Noord Brabant en de Stichting Brabants Heem wordt Blikken op Brabant gratis aan de basisscholen ter beschikking gesteld.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant