Afbeelding

‘De kinderen zijn het allerbelangrijkst’

Onderwijs 38 keer gelezen
UDEN – De Udense SKOGU-basisscholen werken voortaan allemaal met één en hetzelfde schoolveiligheidsplan. Een testfase op drie scholen van SKOGU en Stichting OOG is glansrijk afgerond en zelfs de ARBO-inspecteurs zijn onder de indruk.

[image=223530]

Peter van Lamoen, directeur van basisschool De Palster en namens SKOGU lid van de werkgroep ARBO/schoolveiligheid, legt uit dat veiligheidsbeleid binnen de Udense basisscholen voorheen niet centraal georganiseerd was. “Iedere school besteedde er aandacht aan, maar ieder op zijn eigen manier. Vaak was het veiligheidsbeleid sterk afhankelijk van voorvallen. Dankzij dit document handelen we nu allemaal op dezelfde manier.”
Van Lamoen en twee collega-basisschooldirecteuren wilden drie jaar geleden al één allesomvattend document, voor iedereen beschikbaar en waaruit blijkt hoe te handelen in bepaalde gevallen. Zij benaderden veiligheidsdeskundige Sjoerd Gijsel van het Udense bedrijf All Attention. Die stelde een plan op, dat samen met de drie directeuren werd verfijnd tot wat het nu is.
Het schoolveiligheidsplan gaat in op nagenoeg alle voorkomende thema’s. Scholen vinden er richtlijnen, adviezen, maar ook verplichte protocollen. Van fysieke veiligheid, zoals de technische staat en inrichting van het schoolgebouw, tot aan emotionele en sociale kwesties, zoals bij ziekte of overlijden, een vermoeden van kindermishandeling en conflicten op het schoolplein.

Actueel
Het schoolveiligheidsplan wordt ieder jaar geactualiseerd. “We houden daarbij onder andere rekening met ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld terug aan een gebeurtenis als de Mexicaanse Griep. Hoe ga je daar als school verstandig mee om? Welke instanties kun je inschakelen en welke maatregelen neem je? Ook daar is dit document voor”, vertelt Gijsel. Van Lamoen is trots dat de Udense SKOGU-scholen samen werken aan het welbevinden van kinderen, ouders en leerkrachten. “Dit betreft iedereen die met basisonderwijs te maken heeft, maar in de eerste plaats de kinderen. Zij zijn het allerbelangrijkste. Daarom hebben we hier in geïnvesteerd. De ARBO-deskundigen zijn onder de indruk als we ze dit plan laten zien en uitleggen dat alle scholen ermee werken. Ja, daar zijn wij best trots op.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant